Afbeelding

OOGenblik a.u.b.

Opinie

Bericht van de Onafhankelijken Oost Gelre (OOG) na de raadsvergadering.

We hebben de aankoop van percelen rondom de Oude Papendijk in Groenlo ondersteund. Deze grond is bedoeld voor een nieuwe woonwijk. Het is vooral grond van een grote varkenshouder die zijn bedrijf aan de Oude Papendijk wil beëindigen. We hebben wel aangegeven dat het een gemiste kans is dat de stikstofrechten van de varkenshouder niet zijn meegekocht. Die stikstofrechten hadden compensatie kunnen zijn voor de uitstoot van stikstof bij het bouwen van de huizen op dit nieuwe plan. 

De aanleg van een nieuwe BMX-baan in Lichtenvoorde op het Eschpark konden wij niet steunen. Wij steunen de aanleg van een BMX-baan maar vinden de plek te klein om de baan goed in passen in de buurt. We hadden al eerder aan gegeven dat de baan veel beter past op de Besselinkschans. Daar is ruimte genoeg en is er ook minder verkeersoverlast dan in een woonbuurt. Bovendien waren de kosten gestegen van € 600.000,- naar € 900.000,-. De meerderheid van de gemeenteraad ging wel akkoord, dus de BMX-baan komt er en op het Eschpark. 

Een nieuwe vergunning voor een grote kalverhouderij aan de Oude Borculoseweg in Groenlo was een moeilijke zaak. Er was illegaal bij gebouwd en er waren diverse milieu-overtredingen geconstateerd bij de mestverwerkingsinstallatie. Het bedrijf ligt tegen het industrieterrein Den Sliem aan. Wij wilden geen uitbreiding meer van dit bedrijf op die plek zodat we tegen het verlenen van een nieuwe vergunning hebben gestemd. Een krappe meerderheid in de gemeenteraad was er wel voor, het bedrijf met 2.200 mestkalveren blijft dus op zijn plek en draait verder. 

De vergunning voor de uitbreiding van Gunnewick Mengvoerders in Vragender is ook verleend. Met de toestemming voor deze uitbreiding kan dit bedrijf dat midden in Vragender zit daarna niet meer verder groeien. We konden deze uitbreiding van dit familiebedrijf met korenmolen De Vier Winden wel steunen. Dit had ook te maken met het feit dat er uit Vragender geen enkel bezwaar was ingediend. 

De starterslening in Oost Gelre wordt verhoogd. Voor één starter naar € 30.000,- en voor twee starters samen naar € 40.000,-. Die verhoging heeft vooral met de gestegen prijzen van woningen te maken. De lening wordt verstrekt via de gemeente. 

We hebben aandacht gevraagd voor de oefenruimte van de Rainbowband. Een muziekorkest van mensen met een beperking. Het zag ernaar uit dat de band vanaf februari zonder oefenruimte in Lichtenvoorde zou zitten. We hebben voorgesteld dat de gemeente gaat helpen om een nieuwe oefenruimte te vinden. Dat wordt nu opgepakt. 


Fractie OOG
Denise van der Donk
Jurgen Bluemink
Freek Jansen
Gerard van Zanten
Ben Hummelink
Hans Scheinck
Ronald Willering (fractievoorzitter)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant