Afbeelding

Het Dorp

Opinie Columns

Tijdens het invullen van mijn persoonlijke lijstje voor de jaarlijkse Top2000 hield ik met een schuin oog het nieuws in de gaten. Je moet als columnist immers een beetje van de actualiteit op de hoogte blijven. Zo las ik op de facebookpagina van Hart van Nederland dat de plannen die twee jaar geleden werden gemaakt om meer bos te creëren, tot dusver enkel nog maar minder bos hebben opgeleverd. 

Ook in Oost Gelre gaan er helaas weer de nodige bomen tegen de vlakte vanwege de droogte. Of dat nu van de droge zomer is of van wekenlange bronbemaling, dat vermeldt de gemeentepagina per ten dode opgeschreven boom niet maar zo is er wel meer waar de overheid tegenwoordig een beetje vaag over blijft.

Op de website van de Elna las ik dat het pand aan de Rapenburgsestraat 28 in zo’n slechte staat is dat het helemaal moet worden afgebroken om daarna plaats te maken voor nieuwbouw met appartementen. Ik schudde mijn hoofd over zoveel domheid van de redactie want wie verwart er nu de Rapenburgsestraat 28 met de Dijkstraat 3? Die rotte kies staat immers al jarenlang op de nominatie voor een grondige make-over terwijl de plannen maar in de la liggen te verstoffen. Een telefoontje naar de redactie kon een rectificatie in de krant van volgende week voorkomen. Tenminste, dat dacht ik.

Het adres bleek tot mijn verbazing wel te kloppen. Opnieuw moet een stukje Lichtenvoordse geschiedenis eraan geloven en verdwijnt er weer een oud pand uit het dorpsgezicht. Weliswaar geen pand van historische waarde dat na de kaalslag in de vorige eeuw te nauwer nood op het lijstje met gemeentelijke monumenten terecht is gekomen, maar toch. 

Langs het tuinpad van m’n vader zag ik de hoge bomen staan, zong Wim Sonneveld al in 1974. Noem mij maar een conservatieve boomer maar ineens wist ik welk nummer dit jaar bovenaan mijn Top200-lijstje zou prijken. Nu er anno 2022 nog minder van onze mooie oude Keistad overblijft, is ‘Het Dorp’ voor mij weer een evergreen van formaat. 


Kees Kiezel
keeskiezel@outlook.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant