Afbeelding

Herfstmeesters

Opinie Columns

Om het even over leuk voetbal te hebben, voetbal als sport waar geen mensen voor zijn uitgebuit en mensen zijn omgekocht: zowel Longa als Grol zijn Herbstmeister geworden. Dus dat wordt Kerst vieren in een oranje of blauw shirt. Maar doe er wel iets overheen als je naar buiten gaat.
Natuurlijk is Longa Herbstmeister met een grotere hoofdletter H dan Grol, want er zit toch een paar klassen niveauverschil in. Maar - zoals die beruchte Lieveldse pater ooit zei: Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.

Herbstmeister is ook weer zo’n voorbeeld van hoe Duitse woorden worden gebruikt voor leuke en gemoedelijke dingen. Dat zal ongetwijfeld door onze ligging nabij de grens komen. Een ander voorbeeld is: Ein Prosit (sechs mal), eins zwei saufen, lass das Bier mal laufen. Is er iemand die dit niet heeft gezongen op een feest in een lokale uitspanning tussen 21 en 23 uur?
Eigenlijk zou de kerstmarkt in Lichtenvoorde ‘Lass es schneien’ moeten heten. Tip voor het Ondernemersfonds Lichtenvoorde.

Even terug naar het Fussball. Ik mag toch hopen dat de finale gaat tussen Frankrijk en Kroatië. En dan ben ik voor Kroatië. Dat heeft niks met de Balkanoorlogen te maken, maar de Fransen zijn me te geslepen.
Belangrijk is dat er geen finale Argentinië-Marokko komt. Het is niet leuk om te kijken naar een wedstrijd waarbij je hoopt dat ze allebei verliezen. Achterbaks Argentinië met hun hoofdhuilebalk Lionel Messi. En dan Marokko: geen mooi voetbal, wel vechters (in de goeie zin van het woord). Maar wat een rotpubliek op de tribunes, dat constante gefluit als de tegenstander aan de bal is. En dan heb ik het nog niet eens over die relschoppende hufters die een overwinning vieren met vernielingen en geweld tegen hulpverleners. Daarginds dan, in de Randstad, hier niet.
Het bereiken van de halve finale, voor het eerst ooit door een Afrikaans land, is natuurlijk meer dan goed genoeg. Dan kun je met opgeheven hoofd naar je land, waar dat ook is. En dan kan de baard van PC’er Rob Jetten er weer af.
En als ik de baard eraf krijg, merk ik het wel.

Alvast succes voor Longa en Grol na de winterstop. Ga zo door. Zoals we hier vroeger zeiden: Kein Geloel, Fussball spielen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant