Afbeelding

En de winnaar is...!

Opinie

En weer ging de Straatprijs van de Postcodeloterij dit jaar in Lichtenvoorde aan onze neus voorbij. De goededoelenloterij die bedenkelijke clubs als Milieudefensie van bakken geld voorziet om tegen de staat te procederen, wist de weg naar de Keistad ook in 2023 niet te vinden. Gelukkig had mijn überzuinige partner geen lot gekocht zodat we dit jaar opnieuw een leuke prijs van ruim 200 euro in de zak konden houden.

Wie herinnert zich nog de actie 1 op de 25 gratis kopen? Dat leuke lokale ‘kansspel’ dat stamde uit de hoogtijdagen van Sinterklaas. Dagelijks stuurden huismoeders hun kinderen al in de vroege ochtenduren naar de winkel om te kijken of je prijs had. Iedere dag werden twee nummers getrokken die door de deelnemende winkeliers op de bekende gele uitslaglijsten genoteerd werden. Correspondeerde een van de nummers met het nummer op de handgeschreven kwitantie uit het welbekende bonnenboekje, dan kon je het aankoopbedrag nogmaals uitgeven bij diezelfde winkelier. Bedragen boven de 25 gulden werden opgesplitst in meerdere bonnen wat de winkansen (en de spanning) alleen maar deed verhogen. Dat het uitschrijven van al die bonnen de wachttijd aan de kassa behoorlijk kon doen oplopen, daar maalden we toen niet om. 

Anno 2022 kwam het Ondernemersfonds Lichtenvoorde met een eigentijdse variant van de eindejaarsklantenbindingactie. Gooide je je kassabon voorzien van naam in één van de speciale brievenbussen, dan maakte je dagelijks kans op een Lichtenvoorde-cadeaubon van 15 eurootjes. Hoeveel kassabonnen er dagelijks in die brievenbussen terecht kwamen en of de winkans dan 1 op de 25 of 1 op de 100 was, dat vertelt de OFL er niet bij en misschien weten ze dat zelf ook niet. Hij lag in ieder geval een stuk hoger dan die bij de Postcodeloterij en je weet tenminste zeker dat je geld echt goed terecht komt. 

Een van mijn familieleden won zo’n bon, zo zag ik op de site van Lichtenvoorde.nl. Die Europese privacywet, daar doen we hier in zo’n ons-kent-ons dorp natuurlijk niet aan. En hoewel je die 15 euro gewoon kunt uitgeven aan nuttige zaken als boter, kaas en Tupperwarebakjes, schreeuwt zo’n mooie glimmende waardebon natuurlijk om een speciale aanschaf. Een lekker biertje met borrelplank op het terras tijdens de winterse hittegolf bijvoorbeeld. Ik heb mijn neef al geappt dat we nodig weer eens moeten afspreken.

Bent u ook één van die geluksvogels? U kunt nog tot 30 januari uw prijs afhalen.


Kees Kiezel

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna