Afbeelding

Wat weet je van ...

Opinie Columns

Deze column is geschreven met behulp van ChatGPT, dat scholieren gebruiken om zonder inspanning voldoendes te halen. Dus mocht er iets in staan wat u niet bevalt, het is niet mijn (!) schuld.

Toen ik op school zat, waren die digitale hulpmiddelen er nog niet. Wij moesten het huiswerk zelf maken, of laten maken afhankelijk van je contacten. Tijdens proefwerken, tentamens en examens moesten we het doen met de binnenkant van het etui volschrijven en nog wat losse flodders op je onderarm.
Nog beter was dat je de vragen van een proefwerk van tevoren in handen kreeg. Dat is tijdens mijn Marianum-tijd maar één keer gelukt. Bij maatschappijleer, een vak dat niemand iets interesseerde omdat het nergens voor meetelde, maar een hoog cijfer is altijd leuk. Solidair als we waren, kreeg iedereen een kopie van de vragen (het was in de hoogtijdagen van de kopieermachine) en zo haalde iedereen een cijfer tegen de tien aan. Af en toe bewust een vraag fout beantwoorden, anders zou het misschien opvallen.
Nu viel het ook wel op, maar de beste docent was tevreden dat iedereen zo goed gescoord en blijkbaar goed opgelet had. Dat laatste was nogal onzin, want de man kon totaal geen orde houden - zoals trouwens geen enkele docent maatschappijleer of godsdienst. Die waren blij dat na afloop van de les het lokaal nog heel was en de rest was bonus. Het was wel een aardige man hoor, hij stemde D66 toen dat nog een fatsoenlijke partij was.
Of dit kattenkwaad (mooi woord) veel schade heeft aangericht en mijn diploma minder waard heeft gemaakt (voor zover een diploma iets waard is), ik denk het niet. Het grootste deel heb ik toch wel eerlijk gedaan.
En er is best wat blijven hangen en veel bij gekomen. Bij De Slimste Mens zou ik vast wel een paar uitzendingen overleven.

Dat kennis opbouwen is niet bij iedereen zo gelukt, zeker niet bij het huidige seizoen van De Slimste Mens. Wat weet je van Richard Wagner? Eeh, een presentator, een zanger? Dat was nog een docent ook nog. Meester Jesper, populair op TikTok. Of wat weet je van Franeker? Eeh, een boek, een sporter? Dat was Milou Deelen, nooit van gehoord en ik hoop haar ook nooit meer te zien of te horen.
Toch blijft De Slimste Mens een leuk programma. En het is een enorm kijkcijfersucces. Terwijl de formule altijd hetzelfde is en de presentator en de jury twee flink bejaarde witte (blanke) mannen zijn. Dat is dus gelukkig geen enkel bezwaar. En bewijst (nou ja, bewijst, is een voorbeeld van) dat niet alles jong en snel en vooral dom hoeft te zijn.
Ik zou best een keer mee willen doen met DSM (ik ga het afkorten om ruimte te besparen zodat ik meer kwijt kan wat ik nog kwijt wil). Ik ben weliswaar geen BN’er, maar van 90 procent van de deelnemers heb ik ook nog nooit gehoord voordat ze in het programma kwamen. Die kennis heb ik dan weer niet.
En dat ik dan de dagfinale win (nadat ik de dag ervoor de slimste van de dag ben geworden) met de vraag: Wat weet je van D66?
Politieke partij, fout, grensoverschrijdend in twee opzichten ...
Tegenstander Sigrid Kaag op 0.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant