Afbeelding

Kinderboekenweeklaag

Opinie Columns

Kinderboekenweeklaag

De Kinderboekenweek 2023 is pas in oktober. Maar na(ar) inmiddels goed Nederlands gebruik is daar nu al een hoop gedoe over. Het thema is ... diversiteit. Schrijver Pim Lammers (ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord) was gevraagd in het kader van die Kinderboekenweek een gedicht te schrijven. En toen waren de poppen - voor jongens, meisjes en overigen - aan het dansen.

Mama is op papa, papa ook op haar.
Mijn oma was op opa.
Mijn tantes zijn op elkaar.
Mijn broer is op een jongen uit zijn klas.
(In zijn dagboek stond ook op wie: op Bas.)
Meester Amir is, zo denken wij, op juf Marij.
Lin was gister op Mick, vandaag op Mo, morgen op Rick.
Meltem is op Joeri, Yusuf, Jelmer tegelijk.
Juul was op Faat, maar nu op Loek.

En ik?
Ik ben op zoek.

Om dit gedicht ging het met name.
Lijkt me niet zoveel mis mee. Je kunt het misschien wat opdringerig vinden, weer over diversiteit, alsof kinderen zich niet bezighouden met allerlei veel minder ingewikkelde dingen.
Maar volgens een aantal mensen was er heel wat mis mee. Als het al niet met dit gedicht was, dan in elk geval met andere dingen die Lammers - die zowel voor kinderen als volwassenen schrijft - ooit schreef. Met name een verhaal dat gaat over grooming, hoe een twaalfjarige jongen seksueel wordt benaderd door zijn trainer.
Zulke dingen gebeuren, zijn verwerpelijk, maar je mag er toch over schrijven. Dat maakt nog niet dat Lammers het goedkeurt. Net zo min als Stephen King sympathie heeft voor clowns die kinderen doden.
Het is fictie, geen column.
Maar de schrijver werd gebombardeerd tot pedo-activist met alle voorspelbare ‘Ze moeten van onze kinderen afblijven’-vuzuzela’s tot gevolg.

Onder aanvoering van onder anderen Monique Smit - een Volendamse die meelift op de roem van haar broer Jan - en Volksempfindungvertegenwoordiger Van Haga werden de onderbuiken opgeschud. Tot aan doodsbedreigingen toe. Lammers heeft zichzelf en zijn gedicht inmiddels teruggetrokken van de Kinderboekenweek.

Het ergste is wel dat mensen die het voor Lammers opnemen - schrijvers en ook veel anderen - er door sommigen dan van worden beschuldigd pedoseksueel gedrag (wat ze dan ook nog niet kunnen onderscheiden van pedoseksuele gevoelens) goed te keuren of zelfs te promoten. Sommige andere schrijvers zijn daarom ook weer bedreigd.
Mocht u mij naar aanleiding van deze column willen bedreigen, dat kan gewoon via de redactie.

Ter afsluiting: ik verafschuw pedoseksuele handelingen (handelingen!), ik besef dat er nu eenmaal mensen zijn met pedoseksuele gevoelens (gevoelens!), ik heb daar zelf geen enkel talent voor (vrij naar Finkers, ik ben normaal, yeah!), en ik verafschuw (doods)bedreigingen.
Ik ben best wel tevreden met mezelf. Ik ben op mij, zou Pim zeggen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant