Afbeelding

Sweet Caroline & DJ Paul

Opinie

Afgelopen weekend kwam ik onverwacht in een politieke borrel terecht. Dat ging gepaard met gewetensvol bier uit de regio, dus geen bloedbier van Heineken dat gewoon in Rusland bleef verkopen ondanks de sancties tegen vuile Vladimir. Inmiddels heeft Heineken excuses aangeboden. Wow, excuses, dan nemen ze het wel serieus.

Maar goed, naast Gewetensvol bier was er chips en waren er hapjes. En er waren Spotify- en YouTube-lijstjes te horen. Daar begonnen de meningsverschillen al. Iemand noemde Earth Wind & Fire een discogroep! EWF is funk! Waar we het wel over eens waren was dat Suzan en Freek zo gewoon waren gebleven en hun muziek ook. Zo gewoon dat niemand ze in de playlist had staan.
We zaten buiten maar overdekt. Het was koud maar de heaters maakten het best aangenaam. We verslonden de biertjes en de heaters verslonden energie en al snel werden de gesprekken politieker.

‘Op wie stemmen jullie op 15 maart’, zei de zelfbenoemde gespreksleider. Ik hield me als zelfbenoemd opiniebeïnvloeder keurig afzijdig en liet de aanbevelingen van de anderen over me heen komen.
‘Ik ben toch eigenlijk wel links. Misschien stem ik op de Partij voor de Dieren.’
‘Ik stem misschien wel op de SP.’
‘Als je dan links stemt dan is dat de enige fatsoenlijke partij aan die kant.’
‘De PVV is een goede oppositiepartij, maar ze moeten niet gaan regeren. En dat van die minder Marokkanen ging mij ook te ver.’
‘Ik vind dat Jesse Klaver wel gelijk heeft over de woningbouw, weg met die huisjesmelkers en projectontwikkelaars.’
‘We moeten naar rechts!’
‘Dit zijn de provinciale verkiezingen, niet de landelijke.’
‘Wie zit er eigenlijk in de gedeputeerde staten van Gelderland nu?’
‘De gedeputeerde staten?’
‘Ja, zeg maar de provinciale regering, de provinciale staten is het provinciale parlement.’
‘Geen idee.’
‘Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland bestaat uit Peter Drenth, Jan van der Meer, Helga Witjes, Peter Kerris, Peter van ‘t Hoog en Jan Markink. Er staat niet bij van welke partijen.’
‘Plus de commissaris van de koning, maar wie dat is?’
‘Ik denk dat de BBB de grootste wordt, in elk geval hier. Ik wil er eigenlijk niet op stemmen, maar ik doe het toch, al is het maar om te pesten.’
‘Die doet niet mee in de provincie.’
‘Ik pest lokaal. En ik lees lokaal.’

Aan het eind van de avond, dat midden in de nacht viel, was ik niet veel wijzer geworden van deze levende stemwijzer. Ik had alleen medelijden met provinciale politici, die neem ik aan hard werken maar bij vrijwel niemand bekend zijn. Gemeentelijke politici zie je in de Groenlose Gids en de Elna, landelijke politici zie je op tv, maar provinciale? Misschien op Omroep Gelderland, toch eens opzoeken op welk kanaal dat zit.
Ik fietste naar huis. Iemand riep nog: ‘Je moet links!’ Ergens was nog steeds een feestje aan de gang, ik hoorde ‘Sweet Caroline’ overgaan in iets van Paul Elstak, een vrolijke Paul.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant