Afbeelding

Afvlaggen

Opinie Columns

Afvlaggen

Ik zie ze minder en/of ze vallen me minder op. Die omgekeerde vlaggen van boeren en boeren steunende burgers. Het effect is weg en het punt is gemaakt. En er is toch wat bereikt, vanuit blauw-wit-rood standpunt dan, of in elk geval lijkt de kans vergroot dat er wat bereikt gaat worden.
Daarom is het mooi geweest en roep ik al mijn blauw-wit-rood vlaggende lezers op (geen idee of die er zijn en hoeveel): weg met dingen nu, we weten het wel. Bovendien ontsieren ze het landschap, zeker als er hele rijen staan. En er is al zoveel ontsierends in het Achterhoekse landschap: rechts grote megastallen en gele glyfosaatvelden (die groen worden met een Marga Bult/Groeneveld*-filter), en links windmolens en zonneparken.
Bovendien is het de rood-wit-blauwe tijd van het jaar: Koningsdag, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag. Een mooie gelegenheid om weer over te gaan op rood-wit-blauw. En dan niet in het landschap, maar aan het huis of in de tuin.

Als wat subtieler protest kun je voor Koningsdag altijd nog een volledig oranje vlag op kop hangen. Want zo populair zijn Willem-Alexander en Maximá natuurlijk niet meer. En dat op zijn tienjarig koningschap. Moeder en voorganger Beatrix kan intussen weer lekker varen op de Groene Draeck las ik, de boot is er voor pak hem beet voor zo’n vijf ton weer helemaal klaar voor.
Omdat ik zulke dingen ongestraft kan zeggen, ook daarom moet het weer rood-wit-blauw.

Voor 4 en 5 mei moeten de omgekeerde Nederlandse vlaggen echt uit het landschap zijn verdwenen. Uit respect voor wat er toen is gebeurd, wat van een heel andere orde was dan welke huidige Nederlandse problemen dan ook.
Die er wel zijn natuurlijk, ook bij bijvoorbeeld Groningers met aardbevingsschade of bij slachtoffers van de toeslagenaffaire. Sowieso bij een heleboel Nederlanders die in armoede aan het afglijden zijn. Gelukkig heeft vrijwel iedereen nog wel televisie en internet, zodat ze op de hoogte worden gehouden van de megawinsten van de grote winkelketens en natuurlijk de voor een half miljoen opgeknapte sloep van prinses Beatrix.
Maar vrijwel niemand van die mensen hangt vlaggen verkeerd om.
Zeker op 4 mei moeten de kleuren goed: als ik een blauw-wit-rode vlag halfstok zie hangen, dan benoem ik je tot boer (en dan niet in de betekenis van agrariër). Met 5 mei ben ik dan weer wat minder fanatiek qua vlaggen. Dat komt omdat die Bevrijdingsdag natuurlijk niet echt leeft in Nederland. Voor de meesten is het geen vrije dag. Die bevrijdingsfestivals zijn alleen maar gelegenheden om wat muziek te luisteren en wat te zuipen, en tussendoor houdt een of andere bekende Nederlandse artiest een obligaat praatcolumnpje over vrijheid.

Hoe hangt mijn eigen vlag er eigenlijk bij? Dat gemopper in deze schrijfcolumn. Ik weet het, ik heb net gelezen dat Olga Commandeur (64**) weggaat bij Nederland in Beweging. Dus ik ben even een paar uur halfstok. Daarna ga ik een halfuur bewegen. Rechtop in de wind hardlopen en ondertussen vlaggen checken.

*echt waar **ook echt waar

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna