Afbeelding

Hupsel & the Real Thing

Opinie Columns

In het nabije Hupsel is maandag de eerste zomerse dag van 2023 genoteerd. De eerste lokale zomerse dag wel te verstaan, een echte landelijke zomerse dag is het als het in De Bilt boven de 25 graden is. Wel een beetje randstadcentrisch weer, al ligt De Bilt dan in het oosten van de Randstad.

Hupsel, helaas net buiten Oost Gelre, werd enige jaren geleden ruw doorsneden en zelfs deels platgegooid voor de nieuwe N18. En dan hadden de Hupselenaren nog geluk dat het geen 2x2 baans weg is geworden. De rest van ons had daar pech mee, want wij worden nu vaak opgehouden door 80 km/u-rijders waar je 100 km/u mag. Misschien helpt het als er van die grote borden met de maximumsnelheid worden geplaatst, nu moeten mensen turen naar de kleine aanduiding van 100 op de hectometerpaaltjes bij volle kilometers. Een van de weinigen die trouwens tegen verbreding van de N18 is, is onze digitale dorpsdul, maar die lijkt offline te zijn.

Hupsel, daar had je vroeger de Keet. Echt een chauffeursrestaurant met uitsmijters met ham, gehaktballen en de Telegraaf. Dat soort restaurants doet me denken aan toen ik vroeger met mijn vader mee mocht als hij voor zijn werk Nederland door reisde. Dan kwam ik in heel wat horecagelegenheden omdat daar nu eenmaal zijn te adviseren klanten zaten. En tijdens de zakelijke gesprekken van grote mensen moest ik dan wachten op een barkruk met skai dat aan je benen plakte die al wel net bij de tussenliggers konden. Ik dronk cola, gewoon klassiek met suiker. Er waren herentoiletten en damestoiletten. Zo ging dat toen.

Nou kwam hij in allerlei toko’s, maar ook toen waren die chauffeurscafés al het leukst. De vrachtwagens op de parkeerplaats, met geheimzinnige aanduidingen als ‘TIR’ achterop en kentekenborden met kindernamen op het dashboard. Ik dronk calorierijke cola en mijn vader rookte tussen de uitsmijter en de gehaktbal een halve ongematteerde sigaar, die hij in de auto verder oprookte - het waren de dagen van de autoaanstekers. Ik keek in de Telegraaf en las de honderden kleine rubrieksadvertenties en ik kwam er langzaam achter wat ‘notk’ en ‘gbbs’ betekende.

Zulke dingen mis ik nog weleens. Zeker op zo’n eerste zomerse dag in de buurt van Hupsel.

(wie de titel van deze column wil gebruiken als bandnaam, wees mijn gast)

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna