Afbeelding

Sensivity readers burn

Opinie

Dat is Engels voor: gevoeligheidslezers brand. In de hel ofzo, in elk geval weg bij uitgeverijen en schrijvers. Van de belachelijke beroepen die er zijn tegenwoordig, is sensivity reader toch wel het meest belachelijke. Het zijn proeflezers die manuscripten beoordelen op mogelijk gevoelige inhoud. Dat heeft niet alleen invloed op nieuwe boeken (neem ik aan), maar ook op boeken die al oud zijn. Zo waren of zijn er plannen om boeken van Roald Dahl of Agatha Christie aan te passen. Dezelfde gestapopraktijken spelen trouwens ook bij films en tv-series.

Je zult maar sensivity reader zijn. Zit je daar met je talentloze, creatiefloze sneewvlokhoofd dingen te veranderen van een genie. Om maar te voorkomen dat iemand zich gekwetst zou kunnen voelen, of het idee heeft dat het boek niet inclusief genoeg is. Ga iets anders doen.
Zolang het binnen de wet is, de Nederlandse wet, mag een fictieschrijver alles, alles, alles schrijven. Hij/zij/hun(!) mag lezers laten lachen, huilen, ontroeren, bang maken en ook kwetsen, beledigen en uitsluiten. Dan krijg je namelijk goeie boeken in plaats van wasverzachterzooi.
Lezers mogen natuurlijk zelf weten wat ze vinden, het is zelfs toegestaan om een boek niet te lezen. Als ze maar in de gaten houden dat de verteller niet samenvalt met de schrijver en de personages zeker niet.
Iedere tekstschrijver die zich in laat huren als sensivity reader is een beledeging voor zijn/haar/hun vak. Ga iets nuttigs doen met je kwaliteiten. Ga een column schrijven, lekker uithalen naar de wereld, of lekker lief zijn, dat kan ook.

Ik wil trouwens de voetbalheren van Grol 1 feliciteren met hun kampioenschap. Ze spelen nu nog maar een niveau lager dan de voetbalheren van Longa30 1. Ik wil hierbij wel aantekenen dat er ook voetbaldames zijn, maar die zijn geen kampioen geworden in onze gemeente. En natuurlijk zijn er ook andere sporten dan voetbal, maar daar heb ik zo gauw geen nieuws over. En natuurlijk zijn teams die geen kampioen geworden zijn niets minder. Het gaat erom dat je lekker sport, dat je kunt zijn wie je bent. Daarom is het goed dat iedereen welkom is bij onze sportclubs, ongeacht je geaardheid of kleur, ongeacht hoe je jezelf identificeert. Het was na afloop natuurlijk erg gezellig in de Grol-kantine en er werd heel wat bier gedronken. Waarbij ik wil opmerken dat iemand die geen bier drinkt, niets minder is. Het gaat erom waar jij je lekker bij voelt.

Grol 1, gefeliciteerd met het kampioenschap. Nog maar 1 klasse lager dan de keien nu. Goeie wedstrijd kerels, toch wel wat anders dan meidenvoetbal en andere sporten. Later werd er gelukkig nog flink gezopen in de Grol-kantine. Mooi man, het vrouwtje thuis en met de echte mannen aan de buis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna