Foto: PR

Schrijf in 6 stappen een professioneel cv

  Partnerbijdrage

Bij een sollicitatie hoort uiteraard een cv en een motivatiebrief. Met een goed cv maak je een toekomstige werkgever nieuwsgierig naar jou als kandidaat. Vind je het lastig om die eerste woorden op papier te zetten, start dan met een cv voorbeeld voor extra houvast. Een cv maken wordt een makkelijke klus als je precies weet waar je moet beginnen. Volg dit handige stappenplan en schrijf in 6 stappen een professioneel cv waarmee je de aandacht van je potentiële nieuwe baas trekt.

Stap 1: je persoonlijke informatie

Misschien wel de belangrijkste stap, want zonder je naam, e-mailadres en telefoonnummer kun je ook geen uitnodiging ontvangen voor een gesprek. Naast je personalia is een korte profielschets een sterke binnenkomer. Zet jezelf in de kijker en vertel op authentieke manier wie je bent, hoe je werkt en wat je ambitie is.

Stap 2: de opleidingen en cursussen die je hebt gevolgd

Door naar je gevolgde opleidingen en de diploma’s die je hebt behaald. Begin bovenaan je lijstje met de meest recente opleiding en werk zo steeds verder terug in de tijd. Hetzelfde doe je voor de cursussen en trainingen die je hebt afgerond.

Stap 3: je werkervaring

Een werkgever hecht veel waarde aan je opgedane ervaring. Op deze manier kun je laten zien dat je eerder soortgelijke werkzaamheden hebt uitgevoerd en dus in staat bent om de functie goed te vervullen. Noteer alle functies die relevant zijn voor de vacature waarop je solliciteert en begin met je meest recente ervaring.

Nog niet veel werkervaring? Dan is het slim om stages op te nemen op je cv die kunnen dienen als werkervaring. Maar denk ook aan nevenactiviteiten zoals vrijwilligerswerk, een functie bij de studentenvereniging of je inzet tijdens studieprojecten.

Stap 4: je vaardigheden en eigenschappen

In de vacaturetekst wordt vaak gevraagd naar bepaalde kennis, vaardigheden en eigenschappen. Zet datgene dat jou uniek maakt overzichtelijk in een lijstje en match dit met de vacaturewensen van de werkgever.

Stap 5: overige relevante informatie

Misschien zijn er nog andere onderdelen die jouw geschiktheid voor de baan onderstrepen. Zoals de talen die je spreekt, relevante hobby’s of interesses. Zeker handig om ook mee te nemen op je cv.

Stap 6: de opmaak van je cv

Zodra je cv inhoudelijk goed in elkaar steekt, is het tijd om naar de buitenkant te kijken. Een goede en zakelijke foto geeft de lezer een beeld van de kandidaat en cv’s met foto blijven daarnaast langer hangen. Een opvallend cv is gegoten in een professionele opmaak. Stem de lay-out af op jouw stijl en op de branche waarin je solliciteert.

Extra tip: minder tekst = meer kans

Houd er bij het schrijven van je cv rekening mee dat je maar een paar seconden hebt voordat de recruiter of werkgever de beslissing maakt of je op de ja-stapel terechtkomt of niet. Teksten houd je dus zo kort en beknopt mogelijk en werk ook vooral met lijstjes en opsommingstekens. Wil je graag meer in detail treden? Doe dit dan tijdens je sollicitatiegesprek.

Dit artikel wordt u aangeboden door CV WIZARD. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden