Onafhankelijke adembescherming: een bijzonder stukje techniek

Partnerbijdrage

Ben je geïnteresseerd in onafhankelijke adembescherming en wat er bij het gebruik van dit soort adembescherming komt kijken? We hebben de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet. Een kijkje in de keuken als het om adembescherming gaat.

Wat is onafhankelijke adembescherming?
Met onafhankelijke adembescherming adem je direct zuivere licht in vanuit een gesloten luchtreservoir. Dit voorkomt dat je omgevingslucht inademt. Het systeem voert lucht aan via een masker. Soms is adembescherming ingebouwd in een helm, kap of pak. Onafhankelijk betekent dat je niet afhankelijk bent van de kwaliteit van de lucht uit de omgeving. Er zijn verschillende redenen om onafhankelijke adembescherming te gebruiken: wanneer er onvoldoende zuurstof in de lucht zit, als er gevaarlijke stoffen in de lucht zijn of simpelweg door wet- en regelgeving.

Onafhankelijke adembescherming als back-up
Veel onafhankelijke adembeschermingsmiddelen liggen klaar als back-up systeem. Wanneer de lucht niet meer voldoet aan de EN 12021 norm zijn deze benodigd. Met ademluchtflessen is een gebruiker gelimiteerd in tijd, dit los je op met ademluchtslangen. Bij ademluchtslangen is er echter een beperking in de bewegingsvrijheid. Hierdoor is voor iedere situatie een ander soort onafhankelijke adembescherming gewenst.

Voordelen van onafhankelijke adembescherming
Onafhankelijke adembescherming of filters? Bij onafhankelijke adembescherming hoef je geen filters te vervangen. Zo is het mogelijk om langer door te werken. Want werk je in een ruimte met stikstofmonoxide of -dioxide? Dan is het noodzakelijk om een NO-P3 filter iedere 20 minuten te vervangen. Gebruikt iemand de filters niet en zijn ze wel geopend? Dan zijn ze binnen 8 uur al onbruikbaar.

Onafhankelijke adembescherming cursus volgen
Voor het gebruik van onafhankelijke adembescherming, is het noodzakelijk om een cursus te volgen. Deze cursus is opgezet om uit te leggen hoe het is om met onafhankelijke adembescherming te werken. Werken met adembescherming is een risicovolle taak, waar instructies voor nodig zijn. In het verleden werd meestal over perslucht gesproken als het om onafhankelijke adembescherming ging. Nu gaat het meestal over ademlucht of werklucht en niet meer over perslucht, toch wordt hetzelfde bedoeld. Een cursus adembescherming is bedoeld voor medewerkers die werken in een omgeving waar weinig of geen zuurstof is. Ook kan het zo zijn dat de lucht verontreinigd is.

Dit artikel wordt u aangeboden door Allsafety.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant