Afbeelding
Foto: PR

Veelvoorkomende behandelingen bij tandarts in Zoetermeer

Partnerbijdrage

Als je minstens elk jaar naar de tandarts gaat, dan kan het ook voorkomen dat je een ingreep moet krijgen om het een en ander te verhelpen. Als je je tanden goed verzorgd, dan is er meestal niks aan de hand. Maar als je dit niet doet of een slechter gebit hebt, dan moet je soms een behandeling ondergaan. Wij hebben op een rijtje gezet wat veelvoorkomende behandelingen bij de tandarts zijn.

Op controle gaan

De controle is de meest voorkomende behandeling. Het is handig om minimaal één keer per jaar naar de tandarts te gaan. Het ligt ook aan de status van je gebit, het kan zijn dat de tandarts je aanraadt om twee keer per jaar op controle te komen. De tandarts kan dan controleren of de kwaliteit van je gebit niet achteruit is gegaan. Zo checkt de tandarts op gaatjes bijvoorbeeld. Ook zal hij checken of het tandvlees is goede staat is en zal blijven de aankomende tijd. Vaak wordt bij de controle ook bekeken of het nodig is om een afspraak bij de mondhygiënist te maken. Soms is een goede reinigingsbeurt gewoon even nodig!

Sealen

Sealen wordt gedaan bij kinderen. Het is een manier om een laklaag over de tanden en kiezen aan te brengen. Meestal zijn de kiezen en tanden erg puntig bij kids en hierdoor is het lastig om alles goed te poetsen. Deze laklaag beschermd de tanden en kiezen beter. Het voorkomt gaatjes en helpt ook het tegengaan van bacteriën, zo krijgen die minder kans om zich te nestelen in de diepere groeven van de kiezen of tanden. Je geeft ze zo geen kans!

Gaatjes vullen

Gaatjes heeft bijna iedereen weleens gehad. Gaatjes komen vrij vaak voor en moeten wel snel behandeld worden. Gaatjes kunnen groter worden en echt irritatie en gevoeligheid opwekken. Het vullen van gaatjes is geen moeilijke ingreep gelukkig, anders dan bij bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling. Zorg dat je zo snel mogelijk de gaatjes weer laat vullen, zo voorkom je meer schade en andere problemen met je gebit.

Kroon plaatsen

Het komt vrij vaak voor, een kroon laten plaatsen. Dit is een omhulsel die om een stuk tand gezet worden. Vaak is de tand of kies dermate beschadigd dat dit nodig is. Het biedt een goede bescherming voor de kies of tand.

Brug plaatsen

Een brug is een handige manier om één tand die er niet meer zit op te vullen met een neptand. Er wordt dan als het ware een bruggetje gemaakt tussen de tanden die je nog wel hebt. Soms wordt dit ook gedaan voor twee tanden die je niet meer hebt, het is een handige manier om vrij snel de gaten weer te vullen.

Er zijn nog een aantal behandelingen die ook veel voorkomen, zoals een wortelkanaalbehandeling, het plaatsen van facings of het trekken van een tand of kies. Gelukkig komen die iets minder vaak voor dan de behandelingen hierboven. Een wortelkanaalbehandeling is geen pretje en het trekken van een tand of kies kan ook vrij ingrijpend zijn. Lees hier meer info.

Dit artikel wordt u aangeboden door De tandartsenkliniek. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna