Afbeelding
Foto: PR

Kiezen voor een arbo arts of een bedrijfsarts?

Partnerbijdrage

De termen arbo arts en bedrijfsarts worden regelmatig door elkaar heen toegepast. Alhoewel beide artsen voor een groot deel dezelfde taken verrichten, bestaat er toch een essentieel verschil in hun bevoegdheden en opleiding. Staat u op het punt om een arbo arts of een bedrijfsarts in te schakelen? Want wanneer kiest u eigenlijk voor een arbo arts en wanneer voor een bedrijfsarts? In dit artikel bespreken we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen een arbo arts en een bedrijfsarts. 

Wat houdt een bedrijfsarts in?

Na de opleiding tot basisarts heeft een bedrijfsarts nog een vierjarige specialisatie uitgevoerd op het terrein van arbeid en gezondheid. Nadat de opleiding is voltooid beschikt de bedrijfsarts over alle kennis op het gebied van de wet- en regelgeving met betrekking tot arbeidsongeschiktheid, arbeidsomstandigheden, verzuim en gezondheidsbevordering. Elke vijf jaar dient een bedrijfsarts zich opnieuw te registeren om aan bepaalde eisen te voldoen, waaronder het volgen van een nascholing. Daarnaast dient de bedrijfsarts ten minste 16 uur per week werkzaamheden binnen zijn of haar specialisme uit te oefenen. De bedrijfsarts staat geregistreerd in het BIG-register en het specialistenregister. Verder kan een bedrijfsarts zelfstandig werkzaam zijn, maar ook werkzaam zijn bij een grote organisatie. 

Wat houdt een arbo arts in?

Een arbo arts heeft wel een bachelor en masteropleiding gevolgd, maar beschikt niet over de specialisatie zoals een bedrijfsarts. Zo kan een arbo arts een basisarts zijn die bezig is met de specialisatie tot bedrijfsarts. Een basisarts mag uitsluitend handelingen uitvoeren van welke redelijkerwijs mag worden verlangd dat hij of zij deze moet kunnen uitoefenen. Mocht hier twijfel over zijn, dan moet de supervisor worden ingeroepen. Een arbo arts is in alle gevallen in functie bij een arbodienst. 

Belangrijkste verschillen op een rij

In deze opsomming vindt u de belangrijkste verschillen tussen een arbo arts en bedrijfsarts op een rij:

  • De titel bedrijfsarts is beschermd, arbo arts niet
  • De bedrijfsarts kan zelfstandig zijn of werken bij een onderneming, de arbo arts is altijd in functie bij een arbodienst
  • De bedrijfsarts heeft zich gespecialiseerd richting gezondheid en arbeid, de arbo arts niet
  • De bedrijfsarts beschikt over uitgebreidere bevoegdheden
  • De arbo arts handelt onder de verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts
  • De bedrijfsarts mag doorsturen naar een specialist in tegenstelling tot de arbo arts

Waarom is het essentieel om het verschil tussen een arboarts en bedrijfsarts te weten?

Door de groeiende schaarste aan bedrijfsartsen in ons land krijg u steeds vaker te maken met een arbo arts. Een bedrijfsarts beschikt echter over meer bevoegdheden dan een arbo arts. Daarnaast staat een arboarts altijd onder toezicht van een bedrijfsarts. De kennis en ervaring van een bedrijfsarts is dus in alle gevallen doorslaggevend bij het uitvoeren van medische onderzoeken of het geven van adviezen. De juiste bedrijfsarts of arbo arts vinden voor uw onderneming? Bij hrnavigator.nl vergelijkt u eenvoudig de beste artsen in uw regio. 

Dit artikel wordt u aangeboden door HR Navigator. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant