Alles wat je moet weten over verslavingen in Nederland en de mogelijke behandelingen

Partnerbijdrage

Er wordt gesproken van een verslaving als men afhankelijk is geworden van één of meerdere middelen. Zonder deze middelen kan hij of zij niet functioneren. Bij een verslaving denken we al gauw aan alcohol en drugs, maar eigenlijk kan je overal aan verslaafd raken. Van frisdrank en koffie tot het spelen van games en zelfs eten. De afgelopen jaren is een toenemende druk op de verslavingszorg ontstaan. Ook door de pandemie. Meer mensen zijn uit verveling of zorgen extra dingen gaan gebruiken. Die verslavingen komen momenteel pas aan het licht. Met alle gevolgen van dien. Maar wat betekent verslaafd zijn nu eigenlijk precies? En welke mogelijke behandelingen zijn er?

Behandelingen
De verslavingszorg in Nederland wordt steeds uitgebreider. Dat is maar goed ook. De vraag naar verslavingszorg neemt immers ook gestaag toe. Gebrek aan behandeling is er dus niet. Wel is er een duidelijk verschil in soort behandelingen te zien. Van een direct opname afkickkliniek voor mensen die spoedig willen afkicken tot mensen die enkel een klinische behandeling volgen en vervolgens op eigen kracht hun verslaving de baas proberen te zijn/blijven.

Welke behandeling het meest effectief zal zijn is met name afhankelijk van de aard en de ernst van de verslaving. Iemand die al jaren verslaafd is aan heroïne zal waarschijnlijk niet voldoende hebben aan een klinische behandeling. Allereerst moet hij volledig afgekickt zijn van dit verdovende middel. Meestal gebeurt dit onder medische toezicht in een afkickkliniek. Men kan namelijk nooit afkicken of een stap richting het afkicken maken als ze nog bedwelmd zijn onder verdovende stoffen. Pas wanneer er ruimte is in hun hoofd, kunnen ze verdere stappen nemen.

Wanneer men kampt met een verslaving, zullen zij veelal in overleg met een (huis)arts kijken naar de verschillende mogelijkheden. Op basis van hun persoonlijke wensen en verslaving zal er een plan van aanpak worden gemaakt.

Wel hebben we momenteel te maken met flinke wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Het moge duidelijk zijn dat lang wachten op een behandeling niet wenselijk is bij een verslaving. Gelukkig zijn er ook diverse plekken waar je in elk geval kunt afkicken zonder eerst langdurig op een wachtlijst te staan. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij afkickkliniek Fundamentum. Dit is een gespecialiseerde GGZ-instelling waarbij verslaafden middels een detoxkuur af zullen kicken van hun verslaving. Dit gebeurt allemaal onder medische toezicht. Zij hanteren geen wachtlijsten en staan 24/7 open voor intakegesprekken met nieuwe cliënten. Vroege signalering en snelle behandeling zijn namelijk essentieel om de verslaving te baas te worden.

Wanneer ben je verslaafd?
Ken of ben jij iemand die verslaafd is? Of twijfel je nog of je dit wel een verslaving mag noemen? Dan is het belangrijk om het verschil te kennen.

Zodra je twijfelt of je zelf verslaafd bent, is de kans groot dat dit het geval is. Bij zorgen is het altijd belangrijk om aan de bel te trekken. We spreken van een verslaving wanneer men beheerst wordt door zijn of haar verslaving. Je kan niet meer zonder. Functioneren is niet meer mogelijk. Je bent geestelijk en/of lichamelijk afhankelijk geworden van deze middelen.

 Dit artikel wordt u aangeboden fundamentum.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant