Foto:pexels-artem-podrez-8986145
Foto:pexels-artem-podrez-8986145

Wanneer wordt het tijd voor een APK keuring?

Partnerbijdrage

Ben je in het bezit van een auto, dan is het belangrijk dat het voertuig APK gekeurd is. Zonder een geldige APK mag je namelijk de weg niet op. Doe je dit toch en je wordt aangehouden, dan riskeer je een boete. Daarnaast betalen verzekeringsmaatschappijen je niet uit als je met een niet-gekeurde auto in een ongeluk terechtkomt. Vraag jij je af wanneer het weer tijd wordt voor een APK keuring van de auto? Dit verschilt per auto. Daarom vertellen we je in dit artikel wanneer APK weer in je agenda gepland mag worden!

Wanneer bij benzineauto’s APK?
Koop je een nieuwe benzineauto, dan vindt de eerste APK keuring plaats na vier jaar. Daarna moet er om de twee jaar een APK keuring komen. Na acht jaar is de APK een jaarlijks terugkerend fenomeen voor de benzineauto. Voor hybride en elektrische auto’s gelden momenteel dezelfde APK regels als voor benzineauto’s.

Wanneer bij dieselauto’s APK?
Een nieuwe benzineauto moet APK gekeurd worden na drie jaar. Na deze eerste keuring moet je ieder jaar opnieuw een APK keuring laten doen.

Zijn er uitzonderingen?
Als de auto als bouwjaar vóór 1960 heeft, dan hoeft deze niet APK gekeurd te worden. Is je auto later dan 1960 gebouwd, maar is het voertuig wel meer dan 30 jaar oud? Dan moet je hem om de twee jaar laten keuren. Voor caravans geldt ook een uitzondering: deze hoeven geen APK keuring te hebben. Campers hebben dat wel weer nodig, want een camper wordt gezien als een personenauto.

APK keuring mag alleen op werkdagen plaatsvinden
Het is handig om rekening te houden met het feit dat APK keuringen alleen op werkdagen plaats mogen vinden. De auto moet namelijk afgemeld worden bij de RWD als hij een keuring ondergaat. Dit afmelden kan alleen op doordeweekse dagen, van maandag tot en met vrijdag.

Vervaldatum staat in het keuringsrapport
Weet je niet uit je hoofd wanneer je auto voor het laatst een APK keuring heeft gehad? Dan kun je de APK vervaldatum in de meeste gevallen in de autopapieren terugvinden. Hier zit als het goed is namelijk ook het keuringsrapport bij. In dit keuringsrapport staan tevens alle punten waar de garage op dient te letten als men de APK keuring gaat doen. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld slijtende onderdelen, roest of lekkages waar men extra goed naar moet kijken bij de volgende keuring. 

Tenslotte is het handig om te weten dat je een APK niet kan laten vervallen. Je moet dan een volledig nieuwe APK keuring laten uitvoeren, uiteraard vóór de vervaldatum van de oorspronkelijke APK. 

‘Dit artikel wordt u aangeboden door mijngarage.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna