Foto:PR
Foto:PR

Welke woonverzekeringen zijn er en welke past het beste bij mij?

Partnerbijdrage

Gezien de naam verbaast het je waarschijnlijk niet dat woonverzekeringen iets te maken hebben met wonen. Je sluit deze verzekeringen af om jezelf te verzekeren voor schade aan je woning en de losse spullen die in huis staan. Wanneer jij je in deze verzekeringen verdiept, ontdek je snel genoeg dat er verschillende woonverzekeringen zijn. Hierdoor weet je misschien niet precies welke je wel en niet af moet sluiten. Daarom bieden wij je de helpende hand. In deze tekst leggen we niet alleen uit welke woonverzekeringen er zijn, maar helpen we je ook te bepalen welke het beste bij jou past.

Woonhuisverzekering
De eerste woonverzekering die we in dit overzicht behandelen is de woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd. Deze verzekering dekt schade die door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak aan je woonhuis ontstaat. Ook schade aan spullen die aan je woning vastzitten valt binnen de dekking van deze verzekering, zoals zonnepanelen, een inbouwkoelkast en een vaste vloer.
Woon je in een koophuis? Dan kun je niet om deze woonverzekering heen. De Nederlandse wet stelt eigenaren van een koopwoning namelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Wanneer je een huis huurt is het niet nodig om en woonhuisverzekering af te sluiten. Jij bent immers niet de eigenaar van de woning, waardoor de verantwoordelijkheid voor het afsluiten van deze verzekering niet bij jou ligt. De verhurende partij moet in dat geval een opstalverzekering afsluiten.

Inboedelverzekering
Naast een opstalverzekering behoort een inboedelverzekering ook tot de woonverzekeringen. Qua dekking vertonen deze verzekeringen overeenkomsten, want ze verzekeren allebei schade door onverwachte gebeurtenissen. Toch is er ook een belangrijk verschil. Een opstalverzekering heeft namelijk betrekking op het huis zelf en alles wat hieraan vastzit, terwijl een inboedelverzekering bedoeld is voor de losse spullen in huis. Wil je dat meubels en elektrische apparaten ook verzekerd zijn? Sluit dan ook een inboedelverzekering af.

Aansprakelijkheidsverzekering
Officieel behoren alleen een opstal- en inboedelverzekering tot de woonverzekeringen, maar toch gaan we hier ook in op de aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt schade die jij, mensen die bij je in huis wonen of jouw woning aanricht aan (spullen van) anderen. Ondanks dat deze verzekeringen niet verplicht zijn, is het wel verstandig om ze af te sluiten als je op jezelf gaat wonen. Doe dit niet alleen als je een huis koopt, maar ook als je huurt. Wanneer je een inboedel en aansprakelijkheidsverzekering links laat liggen, kan dit je uiteindelijk veel geld kosten. Je krijgt in dat geval geen geld uitgekeerd als er sprake is van schade. Dit betekent dat je zelf opdraait voor alle kosten.

Wat kosten woonverzekeringen?
We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat woonverzekeringen geld kosten. Net als bij andere verzekeringen draag je ook voor een opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering iedere maand premie af. Hoeveel woonverzekeringen precies kosten, kunnen we je helaas niet vertellen. De hoogte van de premie is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Zo zijn de keuzes die je maakt bijvoorbeeld van invloed op de premie. Kies je voor de meest uitgebreide dekking? Dan betaal je een hogere premie dan wanneer je genoegen neemt met de standaarddekking. De premie kan bovendien per verzekeraar verschillen. Vandaar dat het verstandig is om eerst een vergelijking te maken voordat je woonverzekeringen afsluit.

‘Dit artikel wordt u aangeboden door Interpolis. Het is niet gemaakt onder de verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant