De lijsttrekkers van Oost Gelre met elkaar in debat. Vlnr Jan Dirk Focker van GroenLinks, Gerard Klein Gunnewiek van NLog, Ronald Willering van OOG, Walter Leemreize van het CDA, gespreksleider Rik Wamelink van Studio 544, Richard Klein Tank van de PvdA, Bart Porskamp van de VVD, Jerry van der Meulen van Democraten Oost Gelre en Paul Wallerbos van OLW. Foto: Kyra Broshuis

De lijsttrekkers van Oost Gelre met elkaar in debat. Vlnr Jan Dirk Focker van GroenLinks, Gerard Klein Gunnewiek van NLog, Ronald Willering van OOG, Walter Leemreize van het CDA, gespreksleider Rik Wamelink van Studio 544, Richard Klein Tank van de PvdA, Bart Porskamp van de VVD, Jerry van der Meulen van Democraten Oost Gelre en Paul Wallerbos van OLW. Foto: Kyra Broshuis

Lijsttrekkersdebat Mattelier weinig opzienbarend

Politiek

OOST GELRE - Het lijsttrekkersdebat van de gemeente Oost Gelre dat afgelopen week werd gehouden, was weinig opzienbarend. De 8 lijsttrekkers konden hun zegje doen over 3 vooraf geagendeerde onderwerpen: wonen, energietransitie en sociaal domein. 

Door Kyra Broshuis

Tot een inhoudelijk debat kwam het eigenlijk niet. De partijen lijken het op veel onderwerpen wel met elkaar eens te zijn. De beste spreker deze avond was, naast het uitstekende optreden van gespreksleider Rik Wamelink van Studio 544, Walter Leemreize van het CDA. De 8 lijsttrekkers, Ronald Willering van OOG, Bart Porskamp van de VVD, Walter Leemreize van het CDA, Richard Klein Tank van de PvdA, Gerard Klein Gunnewiek van NLog, Jerry van der Meulen van Democraten Oost Gelre, Paul Wallerbos van OLW en Jan Dirk Focker van nieuwkomer GroenLinks, kregen ieder 30 seconden om zich voor te stellen en hun partij te promoten. 

NLog wil meeregeren
“In al mijn vezels ben ik een lokaal, ik wil mij onafhankelijk voelen van welke stroming dan ook. Ik ben soms sociaal, soms liberaal maar altijd lokaal. Lokaliteit leidt tot betrokkenheid”, zo start Ronald Willering (OOG). Gerard Klein Gunnewiek zegt dat zijn partij een positieve oppositiepartij is en dat de NLog de komende periode graag deel wil uitmaken van het college. “Een derde partij brengt meer evenwicht.” De derde spreker is Paul Wallerbos van OLW: “Wij zijn groen, sociaal en willen eerlijke en transparante politiek. We voeren een positieve maar stevige oppositie.” Bart Porskamp van de VVD zegt dat het goed wonen, werken en recreëren is in Oost Gelre. “Wij zijn klaar voor een vierde periode en gaan voor woningbouw in alle kernen voor alle gegadigden.” Jerry van der Meulen van Democraten Oost Gelre zegt het volgende: “Wij zijn sinds kort een lokale partij omdat we nog dichter bij de burger willen staan. We hebben een goed programma, een goede uitvoering en we vinden dat we er toe doen.” Jan Dirk Focker van GroenLinks zegt dat we de aarde te leen hebben van de generatie na ons. “We moeten menswaardig omgaan met elkaar én met de aarde.” Walter Leemreize van het CDA zegt dat zijn partij dé lokale partij is. “De mens staat centraal. We bouwen door voor jong en oud en onze partij is vertegenwoordigd tot in de haarvaten van onze samenleving.” Richard Klein Tank van de PvdA wil opkomen voor mensen die het echt nodig hebben. “Onderlinge solidariteit is heel belangrijk. Een sociaal democratisch geluid is, ook in onze gemeente, hard nodig.”

PvdA: we ontkomen niet aan windenergie
Bij het onderwerp ‘energietransitie’ wordt het verschil tussen de partijen het meest duidelijk. Democraten Oost Gelre wil absoluut geen nieuwe windmolens in Oost Gelre. De PvdA zegt dat je niet ontkomt aan windenergie. De VVD wil geen extra zonneparken in de komende periode en zegt, op vraag van OLW, inderdaad geen tegenstander te zijn van kernenergie. NLog pleit voor een compleet park met wind- en zonne-energie en waterstof. Voor wat betreft het onderwerp wonen zijn de partijen het wel met elkaar eens. Er moet gebouwd worden en het liefst in alle kernen. Als het over het sociaal domein gaat dan vindt de PvdA dat er meer geld moet naar jeugdzorg. OOG vindt dat mensen ‘niet onnodig aan het infuus van de hulpverlening moeten’.

Verkiezingen, en dan?
Hoe de politieke verdeling in Oost Gelre eruit gaat zien, weten we op donderdag 17 maart aanstaande. Dan zijn niet alleen de stemmen op partijniveau maar ook op persoonlijk niveau bekend. Met 8 partijen kan het een flinke puzzel worden wie er straks in het college komt. De gemeenteraadsleden worden voor vier jaar gekozen. Deze leden worden rechtstreeks gekozen, dat betekent zonder tussenschakels en tussenpersonen. Dit betekent dat die leden die de meeste stemmen krijgen, een zetel halen.

Na de verkiezingen gaan verschillende fracties, die samen een meerderheid in de raad vormen, met elkaar om de tafel zitten om te onderhandelen over de vorming van een college. Een college dat over een meerderheid van de partijen in de raad beschikt, noemen we een meerderheidscollege. Maar er is ook de mogelijkheid van een minderheidscollege. In dat geval vormen één of meer partijen die in de raad geen meerderheid hebben toch een college. Zo’n oplossing komt alleen voor als partijen geen overeenstemming kunnen bereiken over de vorming van een meerderheidscollege. De afspraken die de samenwerkende partijen in het college (de collegepartijen) maken,  heet een collegeprogramma. De wethouders worden door de gemeenteraad gekozen. Als ze uit de gemeenteraad zelf afkomstig zijn, geven ze na aanvaarding van hun functie het raadslidmaatschap op. Het is ook mogelijk om wethouders van buiten de raad te benoemen. Het wethouderschap is meestal een voltijdse baan. Anders dan een gemeenteraadslid krijgt een wethouder daarom een salaris.

Wordt vervolgd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant