Motorrijden is een grote passie van Karel Bonsen. Met de MACL haalde hij de Zwarte Cross naar Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis

Motorrijden is een grote passie van Karel Bonsen. Met de MACL haalde hij de Zwarte Cross naar Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis 

De veelzijdige carrière van oud-wethouder Karel Bonsen

Politiek

‘Mooi dat we als MACL de Zwarte Cross naar Oost Gelre hebben gehaald’ 

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - Het college van B&W van Oost Gelre moet het in het vervolg doen zonder wethouder Karel Bonsen (69). Bonsen (VVD) maakte 15 jaar lid uit van het gemeentebestuur en was daarvan 3 termijnen wethouder en 1 termijn raadslid. Hij staat bekend als de stabiele en rustige factor van het college. Bonsen is getrouwd met Carla en samen hebben ze 2 dochters en 1 kleindochter. 

De politiek was niet de eerste liefde van de jonge Bonsen, zo vertelt hij thuis in Lichtenvoorde. “Van huis uit ben ik bioloog maar ik ging pas studeren nadat ik eerst een paar jaar gewerkt had. Ik werkte bij Kwekerij Geessink en daarna bij BonsenReuling, het bedrijf van mijn vader. Ik ben de oudste van 3 zoons en moest de de zaak overnemen. Ik heb er 3 jaar gewerkt en toen ben ik gevlucht en biologie gaan studeren. Ik wilde het liefst diergeneeskunde doen maar werd helaas uitgeloot.”

Gepromoveerd op zure regen
Bonsen vertrok naar Utrecht om biologie te studeren. “Eerst de richting zoölogie maar ik wist al snel dat boom & bos het echt voor mij was. Na mijn afstuderen ben ik nog bosbouw gaan studeren in Wageningen en daarna direct aan de slag gegaan bij TNO in Delft. Wij, mijn vrouw Carla en ik, zijn dus nogal eens verhuisd.” Tijdens een congres is Ljubljana in Slovenië ontmoette Bonsen een aantal Zwitsers aan de hotelbar. Zij zochten iemand die verstand had van plantenziektes, hout en bosbouw. Twee maand later verhuisde Bonsen naar Zürich. “Daar hebben we 5 jaar gewoond. Het was de tijd van de zure regen, een onderwerp waarop ik toen ben gepromoveerd aan de universiteit in Zürich. Zwitserland vreesde dat alle bomen zouden afsterven door de zure regen en dat zou een ramp zijn voor het berglandschap. Uiteindelijk bleek dat zure regen geen enkele invloed had op het hout en het leven van de bomen…” Bonsen ronde zijn project af en bleef nog 1,5 jaar in Zwitserland waar hij zich bezighield met boomverzorging in de grote steden. Op een dag kwam het bericht van een hoogleraar uit Utrecht: de Stichting Nederlandse Plantentuinen zocht een pionier om de botanische tuinen bij verschillende universiteit te kunnen behouden. “Ik zag dat als een mooie kans en we verhuisden terug naar Lichtenvoorde van waaruit ik elke dag naar Boskoop en later Utrecht reed. Die tuinen zijn, met uitzondering van Groningen en Laren, allemaal behouden gebleven.”

‘Uiteindelijk
bleek dat
zure regen
geen enkele
invloed had
op het hout
en het leven
van de bomen’


Financiën als de basis
In 2006 werd Bonsen door Frans Tiggeloven benaderd om zitting te nemen in het bestuur van de VVD, de partij waar hij al sinds zijn 18de lid van is. “Ik was in die tijd ook voorzitter van de MACL dus het kwam niet goed uit. Toen ik later stopte bij de MACL, stond Tiggeloven direct weer op de stoep.. Ik zat net 3 maand in het bestuur toen wethouder Jos Wolterink vanwege de kwestie rondom het gemeentehuis het veld moest ruimen. Voor de opvolging keken ze naar mij en na een nacht slapen en overleg thuis ben ik de uitdaging aangegaan. Na 4 jaar kwam Wolterink weer terug maar na een paar maand moest hij wéér weg, nu vanwege de bekende affaire rondom Jemig de Pemig. Ik nam de functie van wethouder weer op me.” Na die periode deed de VVD een periode niet mee in de coalitie. Bonsen werd raadslid en gaf daarnaast biologieles op het Marianum. Na die periode keerde hij weer als wethouder tot een week geleden. “Financiën zat altijd in mijn portefeuille, dat was de basis. Het had ook mijn voorkeur, je hebt met iedereen te maken en je kunt veel goede beslissingen nemen. In 2010 moest er gigantisch bezuinigd worden, het was een hectische tijd maar daarin ben ik op mijn best.”

Stoppen om 3 redenen
Dat Bonsen nu zijn politieke carrière vaarwel zegt, heeft 3 redenen. “Vijftien jaar is lang genoeg voor financiën, daarbij komt dat ik nu 69 ben maar de belangrijkste reden is helaas dat ik ziek ben. Anderhalf jaar geleden kreeg ik te horen dat ik uitgezaaide prostaatkanker heb en nog maar een half jaar zouden hebben. Ik ben er gelukkig nog en ik ben steeds fit. Ik rijd nog steeds graag op mijn crossmotor en ik voel me goed. Het is een rare gewaarwording om eigenlijk geen toekomst meer te hebben. Het zit overal in mijn lichaam en op een dag zal dat tot uiting komen.” Bonsen is nuchter als altijd als hij over zijn ziekte vertelt. “Ik ben rustig van karakter en ik ken eigenlijk geen stress. Zo functioneerde ik ook in het college. Persoonlijke kritiek op social media of bijvoorbeeld in de kroeg doet me ook niet veel. Ik ben meerdere malen schriftelijk bedreigd nadat ik me een voorstander toonde van de sluiting van het zwembad in Lichtenvoorde, jaren geleden. Ik had daar persoonlijk geen last van maar mijn vrouw wel en dat is pijnlijk.”

Tevreden
Bonsen kijkt tevreden terug op zijn politieke loopbaan. “De politiek in Oost Gelre is in mijn ogen stabiel. Ik zal het contact met de collegeleden en de ambtenaren wel gaan missen maar er komen weer andere dingen op mijn pad. Ik ben er trots op dat we met de MACL de Zwarte Cross naar Oost Gelre hebben gehaald. Motorrijden was en blijft mijn passie en daar ga ik zeker mee door. Ik heb ook nog heel veel biologisch materiaal uit Zwitserland dat ik verder wil onderzoeken en ik heb een stukje bos dat ik intensief onderhoud. Stilzitten is niks voor mij. Mijn vrouw is wel content dat ik gestopt ben als wethouder; ik ga nu 1 dag in de week met haar mee om op te passen op onze kleindochter. Een heel ander leven inderdaad, ik hoop dat ik er nog een tijdje van kan genieten.”

‘Het is een rare
gewaarwording
om eigenlijk
geen toekomst
meer te
hebben’


Op donderdag 30 juni is er een officiële afscheidsreceptie voor Karel Bonsen en zijn oud-collega Marieke Frank bij Erve Kots in Lievelde. De receptie start om 19.30 uur en iedereen is welkom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna