Marieke Frank kijkt na 24 jaar gemeentepolitiek uit naar iets anders. Foto: Kyra Broshuis

Marieke Frank kijkt na 24 jaar gemeentepolitiek uit naar iets anders. Foto: Kyra Broshuis

Marieke Frank stopt na 24 jaar Oost Gelrese politiek

Politiek

‘Ik wil bij blijven dragen aan de maatschappij’ 

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Met de installatie van het nieuwe college is er officieel een eind gekomen aan het tijdperk Marieke Frank in de politiek van Oost Gelre. Frank stelde zich niet meer beschikbaar voor een wethouderspost en vindt het tijd voor iets anders. ”Het is niet zo dat ik genoeg heb van het werk, althans voor een groot gedeelte. Het is echt tijd voor mij om iets anders te gaan doen. In het najaar heb ik een gesprek gehad met het bestuur van het CDA en toen heb ik aangegeven dat het voor mij klaar was”, vertelt Frank thuis in de achtertuin.

‘Als je als oudwethouder in
de raad het
woord voert,
ligt daar toch
een bepaalde
spanning op’


Haar politieke belangstelling begon al vroeg, in het ouderlijk huis. “Mijn vader was zeer geïnteresseerd in politiek maar niet politiek actief. We hadden thuis aan de keukentafel vaak discussies over maatschappelijke zaken, ondanks dat we beiden voor het CDA waren. Na de middelbare school ben ik rechten gaan studeren in Nijmegen, in die jaren heb ik wel eens iets anders gestemd maar ik ben altijd weer teruggekeerd bij het CDA.” Frank werkte tijdens haar studie bij een rechtswinkel en kreeg daar een ander beeld van de samenleving. “Ik kreeg daar bijvoorbeeld te maken met gescheiden vrouwen die niet eens wisten wat hun ex-man verdient. Ik ben daarom ook fel voorstander van financiële onafhankelijkheid van de vrouw.”

Zelf heeft ze ook altijd zo goed als fulltime gewerkt en kreeg tijdens haar politieke loopbaan ook nog eens drie zonen met partner Ronald. “Een partner die honderd procent achter je staat, is voor dit werk wel heel belangrijk. Zonder de steun van Ronald had ik het nooit kunnen doen. Met de kinderen hebben we het, met de combinatie van kinderopvang en hele lieve opa’s en oma’s altijd kunnen regelen. Het werk voor de raad deed ik altijd naast een reguliere baan.” 

Sinds 1998
Frank kwam in 1998 in de raad en werd in 2000 fractievoorzitter van het CDA. In 2005 werd ze verkozen tot wethouder in de toen nieuwe gemeente Oost Gelre. Die functie hield ze tot 2010. “Na die verkiezingen kwam het CDA niet in het college en ben ik de raad gaan zitten. Het is best even schakelen van wethouder naar raad. Als je als oud-wethouder in de raad het woord voert, ligt daar toch een bepaalde spanning op.” In 2014 kwam het CDA terug in het college en werd Frank weer wethouder, tot 2 weken geleden. “Ongeveer een jaar voor de verkiezingen van afgelopen maart ben gaan nadenken over een eventueel vervolg. Bij het CDA is er een afspraak dat je maximaal 3 termijnen wethouder bent, maar dat is niet in beton gegoten. Toch vond ik het mooi geweest, ik vind het echt tijd voor iets anders. Wethouder is een drukke en intense baan waarin je 24 uur per dag ‘aan’ staat. Dat is met de komst van social media alleen maar meer geworden. Wat ik nu ga doen? Daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik ga eerst loskomen van de afgelopen periode om mijn hoofd leeg te krijgen. Dan komt er vanzelf ruimte voor wat ik echt wil.” Niets doen is voor Frank geen optie. “Absoluut niet. Ik wil ook mijn steentje bijdragen aan de maatschappij. Ergens burgemeester worden? Haha, ja dat wordt mij vaak gevraagd maar dat zou betekenen dat we moeten verhuizen en daar zijn onze jongens absoluut niet voor te porren.”

Polarisering
Bang voor een te lege agenda is Frank niet. “Nee hoor, ik heb altijd genoeg te doen. Ik ben heel benieuwd wat ik nu van het werk het meest ga missen. Dat is met het oog op nieuw werk belangrijk om te weten. Wat ik in elk geval niet ga missen is de polarisering. Die is de laatste jaren echt toegenomen en wordt soms echt op de man gespeeld. Hoor- en wederhoor werd steeds minder. In de social media krijg je soms een hoop bagger over je heen. Ik probeer het zoveel mogelijk niet te lezen maar het stuit me wel tegen de borst dat mensen die je totaal niet kennen, een mening over je hebben. Het debat hoort in de raad plaats te vinden, niet op internet. Er is veel commentaar op de gemeente maar Oost Gelre probeert de lasten voor de inwoners zo laag mogelijk te houden. Dat vraagt soms iets meer van onze inwoners.”

‘Het is echt tijd
voor mij om
iets anders
te gaan doen’


Samen met de inwoners
Frank kijkt met plezier en voldoening terug op haar werk voor de gemeente. “We hebben samen met het college, de raad en de inwoners veel bereikt. De aanleg van glasvezel in het buitengebied is iets dat echt samen met de inwoners opgepakt is. Voor Groenlo is het project Groenlo Vestingstad heel belangrijk. Er werd in het begin wel eens lacherig over gedaan maar dat is helemaal verdwenen. In Lichtenvoorde hebben we bijvoorbeeld het project Geef Lichtenvoorde Kleur en Activiteitenplein samen opgepakt. Ik heb destijds echt de goede keuze gemaakt door voor de lokale politiek te kiezen. Het was een keuze met risico’s maar het heeft goed uitgepakt. Nu ga ik rustig nadenken over een nieuwe uitdaging; er komt vanzelf wel iets bovendrijven.”

Op donderdag 30 juni is er een officiële afscheidsreceptie voor Marieke Frank en haar oud-collega Karel Bonsen bij Erve Kots in Lievelde. De receptie start om 19.30 uur en iedereen is welkom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant