Ontwikkelaar Karel Hulshof benadrukt bij de raad dat het plan voor het zonnepark binnen de kaders past. "Kaders die door u als gemeenteraad zijn vastgesteld. Als u niet instemt, geeft dat wat ons betreft blijk van politieke onbetrouwbaarheid." Still uit de livestream van de raadsvergadering

Ontwikkelaar Karel Hulshof benadrukt bij de raad dat het plan voor het zonnepark binnen de kaders past. "Kaders die door u als gemeenteraad zijn vastgesteld. Als u niet instemt, geeft dat wat ons betreft blijk van politieke onbetrouwbaarheid." Still uit de livestream van de raadsvergadering

Gemeenteraad stemt tegen zonnepark Zieuwent

Politiek

Geen vergunning voor 5000 zonnepanelen Werenfriedstraat

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De netcongestie doet de initiatiefnemers van het zonnepark aan de Werenfriedstraat in ZIeuwent de das om. Afgelopen week stemde de gemeenteraad van Oost Gelre tegen het plan omdat het stroomnet vol zit. De verklaring van geen bedenkingen kan nu niet afgegeven worden en dat betekent dat de vergunning voor het zonnepark niet afgegeven kan worden. Frank Boschker van de VVD zegt dat het plan weliswaar binnen de gestelde kaders valt, maar dat er wel bedenkingen zijn. Die gaan vooral over de netwerkcapaciteit van Liander. De VVD vreest voor de realiseerbaarheid van het plan. OOG wilde de beslissing over het zomerreces heen tillen maar kreeg daar geen meerderheid voor. De PvdA zegt dat het plan goed past binnen de vastgestelde kaders. “Uiteraard mogen de inwoners niet de dupe worden van netcongestie maar dit plan is goed en daar staan wij achter”, zegt Richard Klein Tank. 

Zwaard van Damocles
NLog vindt dat de netcongestie als een zwaard van Damocles boven het plan hangt. “Er komt geen aparte kabel voor dit zonnepark en dat is zorgelijk. Een prachtig initiatief van de eigen dorpsbewoners wordt hiermee flink gedupeerd. Zieuwent is perfect bezig met de zonneladder; Ropa en andere bedrijven willen hun daken bedekken met zonnepanelen. De geplande 4800 panelen kunnen in Zieuwent prima op de daken worden gelegd. De mogelijkheid blijft om het plangebied later te bestemmen als woonbestemming. De participatie is ook nog een groot vraagteken. Buurtbewoners vertelden ons dat er met het tegengeluid weinig is gedaan. De omgevingsdialoog is niet goed van de grond gekomen. Alles overziend vinden wij dat dit voorstel on hold dient te worden gezet” zegt Bertie Bosker.

Algemeen belang
Halverwege de spelregels veranderen, dat kan niet, zegt Paul Wallerbos van OLW. “Wij moeten als raad kiezen voor het algemeen belang. We staan niet te juichen bij dit park, we zien liever zon op dak. We moeten echter ook voor zon op grond kiezen.” Dennis van Loon van het CDA zegt dat het zonnepark vanaf het begin af aan onderdeel is geweest van de uitbreidingsplannen voor Zieuwent. “Wij hebben vanaf het begin al vragen gesteld over netcongestie. Binnen de raad is er nu geen volledig draagvlak voor het plan. Wij zijn als CDA voor toepassing van de zonneladder maar we moeten ons wel houden aan gemaakte afspraken. Het past binnen de kaders en we kunnen niet anders dan instemmen met dit voorstel. Het is een plan door en voor Zieuwent dat past binnen onze ambities over hernieuwbare energieopwekking.”

Inspreekster Vosters uit Zieuwent vertelt de leden van de gemeenteraad dat zonnevelden op landbouwgrond achterhaald zijn. “Provincies willen niet langer dat landbouwgronden daarvoor worden opgeofferd maar Oost Gelre wil het wel toestaan?” De tweede inspreker, ontwikkelaar Karel Hulshof, zegt de gemeenteraad toe dat het zonnepark pas wordt aangesloten als de netcapaciteit het aan kan. Zijn toespraak kan de raad echter niet overtuigen. Met 11 stemmen tegen en 9 stemmen voor kan de verklaring van geen bedenkingen niet afgegeven worden. Het zonnepark met 5000 panelen in Zieuwent gaat vooralsnog niet door. Aan wethouder Jos Hoenderboom nu de lastige taak om te bekijken wat de exacte gevolgen zijn van deze beslissing van de gemeenteraad. 

Wordt vervolgd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant