De Graafschap is een samenwerking aangegaan met Onverwachte Hoek. foto: PR

De Graafschap is een samenwerking aangegaan met Onverwachte Hoek. foto: PR

PvdA verbaasd over sponsoring De Graafschap

Politiek

OOST GELRE - Jos te Brake van de PvdA verbaast zich over de sponsoring van De Graafschap door de gemeente Oost Gelre. Tijdens de raadscommissievergadering vraagt hij het college om opheldering. “Tot onze grote verbazing lazen we dat een aantal non-profit- en publieke organisaties het nodig hadden gevonden om de portemonnee te trekken en onder de naam ‘Onverwachte Hoek’ als shirtsponsor van deze betaald voetbalvereniging te gaan fungeren. Achterhoekse bedrijven, onderwijs-, zorg-, cultuurorganisaties en gemeenten verenigd in het platform Onverwachte Hoek werken hierin samen. Dus ook de gemeente Oost Gelre via 8RHK.” 

Door Kyra Broshuis

Regio Achterhoek is de organisatie die de samenwerking van 8RHK ambassadeurs mogelijk maakt en faciliteert. Dit is een samenwerking tussen de zeven gemeenten en de ondernemers en maatschappelijke organisaties in de Achterhoek. De PvdA vindt sponsoring van De Graafschap een principieel onjuiste stap, omdat er naar hun overtuiging geen gemeenschapsgeld besteed moet worden aan betaald voetbal. De partij wil weten of de verantwoordelijk wethouder daar ook zo over denkt. Ook vraagt de PvdA naar de hoogte van het bedrag.

Werkgever
Wethouder Porskamp legt uit dat hij alleen kan spreken voor de gemeente Oost Gelre en niet voor de andere gemeenten. “Wij dragen als Oost Gelre in totaal 1500 euro bij. Het gaat niet om shirtsponsoring maar om een bijdrage aan de brede taak om mensen naar de Achterhoek te krijgen voor werken en wonen. Het is een samenwerkend platform en de andere deelnemende gemeenten hebben dezelfde bijdrage geleverd. Wij zijn als gemeente ook een werkgever die personeel nodig heeft en moeite heeft mensen te vinden. Wij hoeven nu zelf geen aparte stand te betalen om bij een beurs aanwezig te kunnen zijn omdat wij daar via 8RHK voor worden uitgenodigd. Daar waren we anders veel meer geld mee kwijt geweest.”

De PvdA vindt dat de principezaak overeind blijft. “Wij hebben onze vraagtekens bij een gemeente die een publieke zaak sponsort.” Wethouder Porskamp zegt nog dat de komende tijd de vacatures van de gemeente Oost Gelre op de site van Onverwachte Hoek staan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna