De oversteek aan de Richterslaan. Foto: Annekée Cuppers

De oversteek aan de Richterslaan. Foto: Annekée Cuppers

Zorgen om oversteek Richterslaan

Politiek

LICHTENVOORDE - Basisschool De Leeuw in Lichtenvoorde heeft, samen met betrokken ouders, een brandbrief gestuurd aan het college en de gemeenteraad om aandacht te vragen voor de veiligheid van de oversteek over de Richterslaan (50km/h), ter hoogte van de Vincent van Goghstraat. De bewuste oversteek is het afgelopen jaar aangepast door onder ander versmallingen en knipperlichten. Ook maakt de school op de drukste tijden gebruik van verkeersbrigadiers. Toch is er nog steeds sprake van een gevaarlijke situatie, zo staat in de brandbrief.

Door Kyra Broshuis

Zowel OLW als OOG stellen vragen over de situatie bij de school. “Als gevolg van het opheffen van de N18-kruising ter hoogte van de Zieuwentseweg voorzien de briefschrijvers, door een verdere toename van het verkeer, nog meer gevaarlijke situaties”, zegt Ton Meijer van OLW. De partij wil weten of het college de brandbrief serieus neemt en met de briefschrijvers in gesprek gaat. “Is dit college bereid om serieus te kijken naar opties om de verkeersveiligheid op deze weg te vergroten? Zo ja, welke opties heeft het college in gedachten?”, vraagt Meijer. Hij zegt dat eerder moties van verschillende partijen, waarin werd gevraagd om een 30km/h-zone en een vrachtwagenverbod, verworpen werden door het oude college.

30 kilometer
Freek Jansen van OOG zegt dat zijn partij in juli 2020 al een motie heeft ingediend over de situatie. “Deze is toen aangenomen. De motie hield in dat bij dit kruispunt, waar fietsers, voetgangers en gemotoriseerd verkeer elkaar kruisen, de snelheid naar 30 kilometer per uur wordt teruggebracht. Bij het aannemen van deze motie waren verschillende fracties die voor stemden en daarbij letterlijk aangeven dat de Richterslaan nu al een van de drukste en gevaarlijkste wegen van Oost Gelre is.” De gemeente heeft gesteld dat het inrichten van deze oversteek als 30 km/u zone niet wenselijk is. Het aanbod van overstekend verkeer zou te laag zijn en het vormgeven van een voorspelbare 30 km/u zone in deze omgeving zou daarnaast ook niet goed mogelijk zijn. Jansen vervolgt: “Navraag bij de klankbordgroep van destijds leert dat men nog steeds de mening is dat de snelheid naar 30 kilometer moet als er geen stoplichten komen. OOG wil dat de wethouder opnieuw met de basisschool in gesprek gaat en wil graag de uitkomst daarvan vernemen. “Het is mogelijk dat bij de bewuste oversteekplaats extra maatregelen nodig zijn, zodat verkeersbrigadiers veiliger hun werk kunnen doen, Denk daarbij aan een parkeerverbod. een verbod om stil te staan. een wegmarkering, verkeersborden of een verbreding van de trottoirs. Wij willen graag een onderzoek naar de situatie.”

Eenduidig beleid
Wethouder Porskamp vertelt dat alle genomen maatregelen voor de Richterslaan ondersteund worden door deskundigen op het gebied van verkeersveiligheid. “In juli 2020 is er een veiligheidsaudit geweest door een onafhankelijk bureau, daarbij is al rekening gehouden met de toename van het verkeer op de Richterslaan. Voor verdere aanpassingen, onder andere de 30 km-zone, is een negatief advies vanuit dat bureau en vanuit de veiligheidsdiensten gedaan. U heeft als raad ook besloten een eenduidig beleid te voeren, 30 km in de kom met uitzondering van de wegen waar een vrijliggend fietspad is. Dat is in deze situatie het geval.” Nu een onderzoek laten doen, vindt de wethouder niet aan te bevelen. “We staan nog aan het begin van de aanpassingen voor de Richterslaan. In Lichtenvoorde loopt overigens op dit moment een onderzoek naar landbouw- en vrachtwagenverkeer. Die uitkomsten nemen we straks ook mee. Wel ga ik in gesprek met de partijen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant