OOG dient samen met VVD, NLog, CDA, OLW en LBog een motie in om de politievoorzieningen weer op het oude niveau te krijgen. Foto: archief Achterhoek Nieuws

OOG dient samen met VVD, NLog, CDA, OLW en LBog een motie in om de politievoorzieningen weer op het oude niveau te krijgen. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Gemeenteraad wil ‘volwaardige politievoorzieningen’

Politiek

OOST GELRE - De sluiting van het cellencomplex in Doetinchem in 2020 levert problemen op. Agenten zijn veel langer onderweg en in die tijd niet voor gewone taken inzetbaar. De politiesterkte in de Achterhoek is niet op het gewenste niveau en aanhoudingen worden soms uitgesteld. Dat zegt Freek Jansen van OOG die mede namens de VVD, NLog, CDA, OLW en LBog een motie indient om de politievoorzieningen weer op niveau te krijgen. 

Door Kyra Broshuis

“De toezeggingen die de Politie Oost-Nederland aan de Achterhoekse burgemeesters heeft gedaan in mei 2020, wordt op veel momenten niet nagekomen. Het cellencomplex is gesloten in corona-tijd en pas nu zijn de harde gevolgen voelbaar geworden”, stellen de partijen. Zij vinden dat het openhouden van een cellencomplex op creatieve (maar veilige) manieren kan, ook met minder personeel. “De Achterhoek heeft, met meer dan 400.000 inwoners een goed politiecellencomplex nodig heeft.”

Evaluatie
De partijen willen dat dat de burgemeester, in samenwerking met andere Achterhoekse burgemeesters, een collectief signaal afgeeft aan de Politie Oost-Nederland, waarin wordt opgeroepen tot een objectieve en onafhankelijke evaluatie van de sluiting van het politiecellencomplex in Doetinchem. Ook willen ze dat de politie wordt aangesproken op hun betrouwbaarheid en de veiligheid en openbare orde in de Achterhoek, door er al het nodige aan te doen de gedane toezeggingen alsnog na te komen.

In gesprek
Volgens burgemeester Bronsvoort was het openhouden van het cellencomplex geen optie. “Maar ook ik maak me zorgen over de politiesterkte. Inmiddels heeft de politie de uitlating teruggenomen dat heropening van het cellencomplex zonder meer niet aan de orde is.” De burgemeester benadrukt dat er in het hele land sprake is van een personeelstekort. Bovendien heeft de vervoersdienst te maken gehad met ziektes en vacatures én moet deze gedeeld worden met andere corpsen. “Op piekmomenten is de dienst voor de Achterhoek beschikbaar.” Ook de PvdA kan zich uiteindelijk vinden in de motie en deze wordt dan ook met algemene stemmen aanvaard. De burgemeester gaat in gesprek met de politieleiding.

Ook in Doetinchem en Montferland is een soortgelijke motie aangenomen. In andere Achterhoekse gemeenten is de motie nog in voorbereiding.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna