Het perceel waar drie jaar geleden het drugslab werd aangetroffen. Foto: News United/archief Achterhoek Nieuws

Het perceel waar drie jaar geleden het drugslab werd aangetroffen. Foto: News United/archief Achterhoek Nieuws

Gemeente gaat zelf drugsafval Vragender opruimen

Politiek

Dwangsom mocht niet baten

Door Kyra Broshuis

VRAGENDER - Bij de cocaÏnewasserij die begin 2020 werd ontdekt in het buitengebied van Vragender, ligt nog veel drugsafval. De gemeente heeft de eigenaar van het terrein meerdere malen verzocht het op te ruimen en zelfs een dwangsom opgelegd. Dat mocht allemaal niet baten en de gemeente gaat het nu zelf aanpakken. De kosten zijn voor de eigenaar.

In januari 2020 troffen agenten bij een controle een grootschalige en professionele cocaïnewasserij aan in een voormalig varkensschuur. De waarde van de aangetroffen drugs lag rond de 1 miljoen euro. De achtergebleven rommel bevindt zich in de mestkelder van het pand. De eigenaar weigert tot nu de kelder schoon te maken. De gemeente heeft een een dwangsom opgelegd van 160.000 euro. De eigenaar heeft bezwaar gemaakt tegen de hoogte van de invorderingsbeschikking en hierop heeft de bezwaarschriftencommissie het college geadviseerd de dwangsommen te matigen. De oorspronkelijke dwangsom was een bedrag van 1,5 keer de kosten van de sanering. De kosten waren destijds begroot op 100.000 euro maar inmiddels op 80.000 euro. De geadviseerde matiging is dan tot een bedrag van 1,5 keer 80.000 euro en bedraagt dus 120.000 euro. 

Geen gevaar voor omgeving
Het college heeft besloten af te wijken van het advies en het bezwaar ontvankelijk maar ongegrond te verklaren en houdt vast aan de 160.000 euro Wethouder Bart Porskamp zegt dat het afval geen gevaar oplevert voor de omgeving. “We houden het allemaal goed in de gaten en tot op heden is er geen lek geconstateerd in de kelder.” Hoewel de gemeente nu de boel gaat opruimen, zijn de kosten wel voor rekening van de eigenaar. “En die kosten zijn hoger dan wanneer de eigenaar zelf de kelder had leeggeruimd en schoongemaakt. Ook de dwangsom moet betaald worden; die is verbeurd.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant