In hotel 't Zwaantje worden tijdelijk 49 minderjarige alleenstaande asielzoekers gehuisvest.
In hotel 't Zwaantje worden tijdelijk 49 minderjarige alleenstaande asielzoekers gehuisvest.

Tijdelijke opvang alleenstaande minderjarige vreemdelingen in Lichtenvoorde

Politiek

LICHTENVOORDE - Vanaf 1 april vangt het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) 49 jonge asielzoekers op in hotel ’t Zwaantje aan de Zieuwentseweg 1 in Lichtenvoorde. Het gaat om jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar die zonder ouders of andere begeleiders in Nederland zijn aangekomen. De opvang op deze locatie is voor 6 maanden, zo laat de gemeente Oost Gelre in een persbericht weten.


De menselijke nood is hoog

Het COA heeft al een hele tijd te weinig opvangplekken. Burgemeester Annette Bronsvoort: “De asielzoekerscentra in ons land zitten overvol. We kennen de beelden van Ter Apel. Dat gun je niemand, zeker kinderen niet. En daar gaat het hier om. Jonge mensen van 14 tot en met 17 jaar. We hebben als college daarom besloten om het verzoek van het COA voor de opvang in ’t Zwaantje ruimtelijk mogelijk te maken.”

Start opvang op 1 april
Deze groep jonge vluchtelingen is vanaf begin september 2022 bij elkaar en heeft sindsdien op een aantal plekken in Nederland gewoond. Vanaf 1 april kunnen ze op hun huidige locatie niet meer terecht. Daarom komen ze – samen met 7 begeleiders – naar Lichtenvoorde. Het gaat om 13 meisjes en 36 jongens. Ze komen uit Syrië, Eritrea, Somalië en Yemen. De opvang is voor 6 maanden. 

Het Nidos verzorgt de opvang
Het COA regelt de locatie en heeft het Nidos en haar samenwerkende partners gevraagd de opvang en begeleiding te regelen. Dat doen zij in nauw overleg met de gemeente. Het COA zorgt ook voor de veiligheid. 

Informatie op de website
Inwoners die vragen hebben over de tijdelijke opvang in ’t Zwaantje kunnen terecht op de gemeentelijke website: www.oostgelre.nl/veel-gestelde-vragen-opvang-AMVers 

Wie nog aanvullende vragen heeft, kan een mail sturen naar AMVopvang@oostgelre.nl. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant