Jaarlijks komen er zo'n 2500 gasten op de 41 gelegenheidscampings rondom de Zwarte Cross.

Jaarlijks komen er zo'n 2500 gasten op de 41 gelegenheidscampings rondom de Zwarte Cross.

Kyra Broshuis

Geen extra gelegenheidscampings voor de Zwarte Cross

Politiek

41 tijdelijke campings krijgen een vergunning

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Er zijn al geen kaarten meer verkrijgbaar, de Zwarte Cross editie 2023 is uitverkocht. Dat betekent dat er in de week van 20 juli aanstaande weer 220.000 festivalgangers naar Oost Gelre komen. Een groot deel van de meerdaagse festivalgangers overnacht op de speciale Zwarte Cross-camping maar velen kiezen ook voor een zogenaamde gelegenheidscamping in de buurt.

Rondom het terrein van de Zwarte Cross zijn altijd veel van dit soort campings, vaak bij boerenbedrijven. In 2018 zijn al regels vastgesteld zodat de gasten een goed maar ook veilig verblijf krijgen. Tegelijkertijd zijn toen vergunningen verleend voor 5 jaar, een termijn die vorig jaar verstreek. 

Prima verlopen
Inmiddels heeft er een evaluatie plaatsgevonden met de eigenaren van de gelegenheidscampings. “Het is gelukkig allemaal prima verlopen”, zegt burgemeester Bronsvoort. “We gaan de vergunningen (omgevingsvergunning en kampeerontheffing, kb) voor degenen die dat wensen, dan ook verlengen tot en met 2026. Dat jaar is een ijkmoment omdat dan ook de 10-jarige overeenkomst tussen de gemeente Oost Gelre en de Zwarte Cross officieel afloopt. Er is wel een aantal aandachtspunten voor het verlenen van de nieuwe vergunningen. Daarbij gaat het vooral om het lozen van afvalwater, de positionering van brandblussers, de inzet van beveiliging en de zogenaamde hekkenklimmers; bezoekers van het Zwarte Crossterrein die niet de juiste weg nemen. Ook zijn het parkeren op het ZC-terrein en het ontbreken van AED’s belangrijke aandachtspunten.”

Niet overdraagbaar
Alleen de bestaande gelegenheidscampings die een vergunning hebben gekregen voor de periode 2018 tot en met 2022 kunnen opnieuw een vergunning krijgen. “Die vergunningen zijn persoonsgebonden”, licht de burgemeester toe. “Het is dus niet zo dat wanneer er iemand stopt, iemand anders die plek kan innemen. Die plek komt dan te vervallen.” Het gaat in totaal om zo’n 2500 gasten op 41 gelegenheidscampings. “Dat aantal van 41 is ook echt de max in dit gebied. Er worden niet nog meer vergunningen verleend. Ook het aantal vergunde gasten per camping blijft gelijk.”

Een omgevingsvergunning en kampeerontheffing voor een gelegenheidscamping met maximaal 10 personen is overigens niet nodig. Gelet op de aard en omvang van gelegenheidscampings met maximaal 10 personen zijn openbare orde, (verkeers- en brand)veiligheid, voorkomen van hinder en hygiëne/volksgezondheid niet in het geding, zo oordeelt de gemeente. Tot maximaal 10 personen kan namelijk worden gezien als eigen gebruik/niet bedrijfsmatig. 

Rondom de Zwarte Cross zijn 41 zogenaamde gelegenheidscampings te vinden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna