Doe vooral melding van een verdachte situatie, zo roept de gemeeente Oost Gelre op. Afbeelding: gemeente Oost Gelre

Doe vooral melding van een verdachte situatie, zo roept de gemeeente Oost Gelre op. Afbeelding: gemeente Oost Gelre

Gemeente opent Meldpunt verdachte situaties

Politiek

Drugsafval aanleiding voor informatieavond

Door Kyra Broshuis

VRAGENDER - Drugsafval in het buitengebied van Vragender; ruim 2000 liter vloeibaar chemisch afval lieten criminelen daar achter. En het is niet de eerste keer. Begin 2020 rolde de politie een groot professioneel drugslab op in Vragender. In de strijd tegen de ondermijnende criminaliteit hield de gemeente in samenwerking met het Platform Veilig Ondernemen en de politie een informatieavond voor de inwoners.

“Ook al hebben we al een tijdje geen signalen van drugsproductie gehad, deze vondst van drugsafval drukt ons wel met de neus op de feiten”, zegt burgemeester Annette Bronsvoort. Inwoners wordt op hart gedrukt melding te doen bij opvallende zaken. Als voorbeelden worden genoemd een winkel waar bijna nooit iemand komt maar waarvan de eigenaar wel een dure auto rijdt of een nieuwe sponsor bij de sportvereniging die met geld smijt.  “Kortom; vertrouw je het niet, meld het!”, zo roept Bronsvoort op. Dat kan vanaf nu heel laagdrempelig bij het Meldpunt Verdachte Situaties: www.oostgelre.nl/meldverdacht 

Herkennen
Bij de infoavond bij Beneman in Vragender kunnen de aanwezigen verschillende drugssoorten zien en ruiken. Zo kunnen ze straks wellicht de geur herkennen. “Drugshandel en -productie kunnen op veel plekken voorkomen. Op straat, op bedrijventerreinen, maar ook achter de voordeur, op zolder. Drugsgeld kan worden witgewassen via winkels. Waar je op kunt letten als inwoner? Als je denkt: waar doen ze het van? Of je ziet ineens veel mensen en busjes bij een leegstaand huis. Die signalen ontvangen wij graag. De politie en de gemeente hebben de hulp van inwoners hard nodig.”

Fraude, witwassen of illegale bewoning
Maar het gaat deze avond niet alleen over drugs. “Ondermijning is de verzamelnaam voor die vormen van criminaliteit die tot ontwrichtende effecten in de samenleving leiden. Denk aan zorgfraude, witwassen van geld via een winkel of sportverenigingen of panden waar illegaal arbeidsmigranten onder slechte omstandigheden worden gehuisvest. Het zijn zaken die de maatschappij ontwrichten”, licht Bronsvoort toe. “De gemeente merkt dat mensen niet altijd naar de politie stappen bij een vermoeden van ondermijning. Daarom is het meldpunt nu ingezet. De melding komt binnen bij het team Veiligheid dat de melding deelt met de politie en eventueel andere instanties. De situatie wordt altijd onderzocht.  

Naast het Meldpunt Verdachte Situaties op de website kunnen inwoners ook meldingen doorgeven aan Meld Misdaad Anoniem 0800 - 7000, de politie 0900 – 8844 of – bij urgente situaties: 1-1-2.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant