Hierboven de Referentieturbines die het Rijk heeft gebruikt in haar onderzoek voor de conceptnormen.

Hierboven de Referentieturbines die het Rijk heeft gebruikt in haar onderzoek voor de conceptnormen.

Geen windmolens in Vragender

Politiek

OOST GELRE - Er komen geen hoge windmolens in Vragender. Dat zegt wethouder Bart Porskamp naar aanleiding van de uitkomst van de nieuwe rekenmethode. Voor het zoekgebied op de grens van Oost Gelre en Berkelland, gelegen tussen Beltrum, Lievelde en Mariënvelde, is er een veel kleiner gebied geschikt. Deze uitkomst biedt geen kansen voor windmolens in het zoekgebied I in Vragender. Het gaat dan om windmolens van 235 en 280 meter hoogte. Voor kleinere molens is in principe wel ruimte maar die zijn doorgaans, vanwege het lagere rendement, niet interessant voor commerciële partijen. 

Door Kyra Broshuis

De gemeente laat weten dat het hier nog wel om ‘conceptnormen’ gaat. “En die worden mogelijk pas begin 2025 door de Tweede Kamer vastgesteld. We willen nu echter al wel een beleidsplan opstellen omdat we zelf de regie willen houden”, leggen wethouder Porskamp en zijn Berkellandse collega Hans van der Noordt uit. In de conceptnormen worden zaken benoemd als afstand, geluid, slagschaduw, lichtschittering, externe veiligheid en obstakelverlichting. Voor wat betreft geluidsoverlast is het zo dat draaiende windmolens bij een woning niet meer dan 45 decibel mogen produceren, dat was 47 decibel. De afstand tot zogenaamd windturbinegevoelige objecten (wonen, onderwijs, gezondheidszorg, kinderopvang) moet minimaal twee keer de tiphoogte bedragen. De tiphoogte is de hoogte van de mast plus de wieklengte. In de nieuwe normen staat dat een woning minimaal twee keer de lengte van de windmolen af moet liggen. Al deze nieuwe normen dragen eraan bij dat het gebied tussen Oost Gelre en Berkelland waar windmolens zouden komen, aanzienlijk kleiner wordt. 

Duidelijke kaders
Door de nieuwe normen nu als uitgangspunt te nemen, verwachten Oost Gelre en Berkelland duidelijke kaders te bieden voor geïnteresseerde partijen. “Hiermee beschermen we onze inwoners en dat is voor ons heel belangrijk”, zegt Porskamp. “We willen de hinder voor onze inwoners zoveel mogelijk beperken en daarom beoordelen we initiatieven op basis van de landelijke conceptnormen. We willen hiermee voorkomen dat commerciële partijen naar de provincie stappen om in onze gemeenten een windmolenpark te bouwen. We hebben nu duidelijke richtlijnen en kunnen niet meer overvallen worden.” Door deze wijzigingen gaan Oost Gelre en Berkelland de gestelde doelen uit de RES (Regionale Energie Strategie) niet halen. “We kunnen ongeveer de helft leveren. Dat is wel iets dat we in het hele land zien. De landelijk gestelde doelen halen wordt voor veel gemeenten lastig.” En dan is er natuurlijk ook nog de vorming van een nieuw kabinet.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant