Afbeelding

Kerkdiensten voor mensen met dementie In Bonifatiuskerk

Religie

LICHTENVOORDE - Elke maand organiseert Careaz een thema-kerkdienst, onder de naam De Lichtkring, speciaal voor mensen met dementie in de Sint-Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde. Brigitte Caminada, geestelijk verzorger bij Careaz, is voorganger. 

Dementie kan het taalbegrip aantasten. Tijdens deze speciale kerkdiensten wordt hier rekening mee gehouden door minder moeilijke woorden te gebruiken. Ook kan het zijn dat mensen met dementie door hun ziekte te maken krijgen met verandering in gedrag, of in normen en waarden. Bijvoorbeeld door explicieter te reageren op wat ze horen en zien. Juist in een kerk waar veel herkenning en muziek is van vroeger. Bij deze themavieringen is dat helemaal niet erg en mag er juist interactie zijn. Iedereen mag het op zijn eigen manier beleven en ervaren. 

Voorheen werden de diensten gehouden in de kapel van het ‘oude’ Antoniushove. Nu de woonzorgorganisatie is teruggekeerd op de oude plek in het centrum, en is uitgebreid met Rapenburgerhof, maakt het dankbaar gebruik van de mogelijkheid die de kerkraad hen biedt de vieringen in de naastgelegen Sint-Bonifatiuskerk te houden. De dienst in december is een besloten kerstviering maar bij de daaropvolgende diensten is iedereen met dementie, met hun begeleider, van harte welkom. 

De maandelijkse vieringen voor mensen met dementie staan vermeld in het parochieblad van de kerkraad. De eerstvolgende openbare dienst is op 19 januari om 10.45 uur.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna