Een eerdere editie van de Kruisweg in de openlucht.

Een eerdere editie van de Kruisweg in de openlucht.

Kruisweg HaZiMa langs statiemuur in open lucht

Religie

HARREVELD - Mits de weersomstandigheden het toelaten wordt op Goede Vrijdag 7 april om 15.00 uur weer de kruisweg gehouden bij de statiemuur op het kerkhof achter de St. Agathakerk in Harreveld. Volgend op de grote eerdere successen zal deze wederom gezamenlijk verzorgd worden door de geloofsgemeenschappen van Harreveld, Zieuwent en Mariënvelde. Het lijdensverhaal van Christus wordt, in woord en gezang, tot leven gebracht door voorganger, lectoren, acolieten en koorzangers uit de drie dorpen.

De Kruisweg biedt, op beeldende wijze, een nabootsing van de lijdensweg die Jezus heeft ondergaan vanaf het gerechtsgebouw tot aan Zijn begrafenis. Veertien kruiswegstaties verbeelden aldus de belangrijkste gebeurtenissen van die lijdensweg. Bij iedere statie wordt stilgestaan bij het lijden van Christus, het verhaal in deze tijd geplaatst, en gedacht aan hen die zich op dit moment in soortgelijke situaties bevinden. Er wordt gebeden voor alle mensen die momenteel een eigen kruis te dragen hebben en er wordt stilgestaan bij alle vormen van leed in de wereld van vandaag.

De kruiswegstaties in Harreveld zijn, voor zover bekend, oorspronkelijk rond 1700 vervaardigd en stonden in een Duitse kerk. Bijna twee eeuwen later zijn de beeldwerken naar Harreveld overgebracht en in 1893 dienst gaan doen in de toen gebouwde kapel van het voormalige kasteel (later internaat). Na een grondige restauratie staan ze sinds zomer 2016 in de speciaal hiervoor gebouwde statiemuur op het kerkhof van Harreveld en bieden zo een unieke kans voor een Kruisweg in de open lucht.

Belangstellenden welkom
Het Meester Nijsplein naast de kerk biedt ruime parkeergelegenheid. De Kruisweg is goed begaanbaar per rollator en er wordt gezorgd voor enkele zitplaatsen. Bij regen wordt uitgeweken uit naar de bijzondere wand-geschilderde Kruisweg in de St. Agathakerk. Iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze bijzondere Kruisweg op Goede Vrijdag. Na afloop is er gelegenheid elkaar nader te ontmoeten met koffie/thee in de fraai onderhouden pastorietuin (bij slecht weer in de kerk).

Op zondag 9 april wordt het hoogfeest van Pasen gevierd. Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat Hij op Goede Vrijdag is gestorven. Pasen is de vreugde van echt leven: een nieuwe begin. Deze woord- en gebedsviering start 9.30 uur. Na afloop staat de koffie klaar. Iedereen is van harte welkom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant