Een deel van Velocé voor de Werenfriduskerk in Zieuwent. Foto: PR
Een deel van Velocé voor de Werenfriduskerk in Zieuwent. Foto: PR

Toerclub Velocé organiseert voor de 25ste keer de Oost Achterhoektocht

Sport

ZIEUWENT - Door corona waren twee edities uitgesteld, maar nu staat de Oost Achterhoektocht weer op het programma. Georganiseerd door de Zieuwentse toerclub Velocé. Een tocht die openstaat voor verschillende fietsers: racers, gravelbikers en mtb’ers. Het is ook nog eens de 25ste editie van de tocht sinds Velocé de organisatie op zich nam. Op zondagmorgen 8 mei is Het Witte Paard in Zieuwent de startlocatie waar toerfietsers kunnen kiezen uit verschillende routes. Aan tafel in een bekende Zieuwentse fietsenzaak zitten Maarten Voogel (57), bestuurslid van Velocé, Koen Beerten (40), eveneens bestuurslid en lid van de toertochtcommissie, en Paul Knippenborg (66), een van de oprichters van de club en nog steeds actief lid.

Door Mark Ebbers

Sinds 1996 organiseert Velocé, een jaar eerder opgericht, de Oost Achterhoektocht. Daarvoor werd de tocht veelal gezamenlijk georganiseerd door verschillende clubs, waaronder de Zieuwentse. Aanvankelijk was de toertocht alleen voor racers, later kwamen daar de atb’ers bij en sinds enige jaren zijn ook de gravelbikers vertegenwoordigd.
Velocé heeft momenteel 113 leden. Het ledenaantal is al eens veel meer geweest, maar is de laatste jaren vrij stabiel. De club draait goed, maar de gemiddelde leeftijd is vrij hoog, constateert Paul. Het grootste deel van de leden is boven de vijftig: “Dat is een probleem waar vrijwel alle fietsverenigingen die zich richten op de niet-wedstrijdsport mee zitten. Vaak gaan mensen pas fietsen als ze noodgedwongen, bijvoorbeeld door een bepaalde blessure, andere sporten niet meer kunnen doen.” Koen, een van de relatief jongere leden, vult aan: “Om ze echt vanaf jong erbij te krijgen heb je jeugdbegeleiding nodig, en dat is vaak lastig te organiseren.” “En dan is het zaak jongeren niet alleen te krijgen, maar ook vast te houden,” aldus Paul: “We hebben verschillende clinics georganiseerd, maar dat levert uiteindelijk vrij weinig blijvers op.”

Paul is een van de ongeveer tien leden die vanaf het eerste uur in 1995 lid zijn, Koen sloot zich een jaar later - toen als de jongste - aan, en Maarten werd in 2007, vlak na zijn verhuizing vanuit Haarlem, lid van Velocé. En dat bevalt de import-Zieuwentenaar prima: “Het mooie vind ik dat iedereen erbij is, van boer tot arts. Ik voel me thuis en het lukt me steeds beter alles te verstaan.” Koen: “Mooi is dat ook vrijwel al onze sponsoren fietsend lid zijn.”
De toerclub, die inmiddels meer atb’ers dan racers telt, heeft weliswaar geen eigen clubhuis, maar Het Witte Paard kan daar officieus wel voor doorgaan. De Werenfriduskerk, daar vlakbij, is meestal het vertrekpunt voor tochten. Het hele jaar door organiseert Velocé tochten en trainingen voor leden, vooral op zondagmorgen is er veel deelname. Daarnaast worden er regelmatig uitjes georganiseerd. “Bij Velocé staat veiligheid voorop”, benadrukt Maarten. “Bij elke groep gaat een wegkapitein van de vereniging mee, deze is de leider van de groep en bepaalt de route.”

Vaak gaan
mensen pas
fietsen als ze
andere
sporten niet
meer kunnen
doen, door
blessures
bijvoorbeeld


Oost Achterhoektocht
De Oost Achterhoektocht van zondag 8 mei is niet alleen voor leden, maar voor iedereen met een racefiets, mountainbike of gravelbike. De racers kunnen door het rijden en combineren van verschillende uitgezette lussen over de weg hun dagafstand zelf samenstellen; de gravelbikers en mtb’ers gaan over kerkepaden, landweggetjes en bospaden en kunnen kiezen uit drie afstanden. Voorinschrijving is mogelijk via www.fietssport.nl of zondagmorgen tussen 8.30 en 10.00 uur bij de startplek: Het Witte Paard, Dorpsstraat 49 in Zieuwent.

Jubileum
Toerclub Velocé maakt ook plannen voor de ook door corona uitgestelde viering van het 25-jarig jubileum. Een jubileumcommissie is daar al mee bezig, vertelt Maarten: “Waarschijnlijk wordt dat 2023, dit jaar zijn er al zoveel uitgestelde feesten en jubilea, er is echt sprake van een inhaaldrukte na de coronajaren.”
Meer informatie over het jubileum volgt ongetwijfeld nog, maar eerst wordt er gefietst, aanstaand weekend bij de 25ste Oost Achterhoektocht.


www.tcveloce.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna