Beweegmakelaars Jos Porskamp (links) en Christian Reinders, voor de ingang van de Mattelier in Groenlo, een van de twee inloopplekken. Foto: Henri Walterbos
Beweegmakelaars Jos Porskamp (links) en Christian Reinders, voor de ingang van de Mattelier in Groenlo, een van de twee inloopplekken. Foto: Henri Walterbos

Beweegmakelaars Oost Gelre brengen partijen bij elkaar

Sport

‘Eén ding is zeker; mensen moeten meer gaan bewegen’

Door Henri Walterbos

OOST GELRE - “Zo’n twee jaar geleden is door de gemeente Oost Gelre een Beweegmakelaar aangenomen. Toen die persoon al snel vertrok ben ik benaderd of ik dit wilde doen. Het is een baan van 5 en een half uur per week. Het was een beetje aftasten, maar een makelaar is niks anders dan de ene partij bij de andere partij brengen. Mensen die vragen hebben die willen gaan bewegen of een kind hebben wat niet weet wat hij of zij wil. Deze mensen kunnen bij ons komen. Op dit moment doe ik dit samen met Christian Reinders, als een soort van overgangsfase, want over een half jaar ongeveer stop ik, ga ik met pensioen, neemt Christian de taken over.” Jos Porskamp over zijn rol als Beweegmakelaar. De doelstelling en stand van zaken willen Jos en Christian graag onder de aandacht brengen. “We hebben weer een nieuw startmoment eigenlijk, na corona. We willen graag dat mensen weten dat als ze een vraag hebben op sport- of beweeg gebied, dat ze bij ons terecht kunnen.”

Invulling
“Het heeft bij meerdere gemeentes zijn intrede gedaan maar iedere gemeente vult het anders in,” weet Porskamp. “Bij de ene gemeente is het de Beweegmakelaar die zelf zaken regelt, initieert of organiseert, zelf lessen geeft. In Oost Gelre is het twee partijen bij elkaar brengen. Dat moet allemaal nog vorm krijgen, maar één ding is zeker; mensen moeten meer gaan bewegen. De doelgroep is mensen die willen gaan bewegen, niet bij een vereniging zijn, niet weten wat ze kunnen of precies willen, welke verenigingen er zijn, of mensen die hier in Oost Gelre komen wonen en zich willen oriënteren. Zij kunnen zich bij ons melden. Dan gaan wij met hen in gesprek. Welke leeftijd maakt niet uit. Iedereen die graag wil gaan bewegen en wat handvatten nodig heeft of een drempel over moet,” vertelt Jos Porskamp. “Voor elke sport- of beweegvraag kunnen ze bij ons binnenlopen,” vult Christian aan.

Doktersadvies
“Naast inwoners van Oost Gelre die in gesprek gaan worden we ook gebeld door huisartsenorganisaties,” gaat Porskamp veder. “Bijvoorbeeld als de dokter heeft gezegd dat iemand meer moet bewegen. We hadden iemand vanuit ‘begeleid wonen’ die wilde gaan boogschieten, heb ik de boogschietvereniging uit Lichtenvoorde benaderd of ze plek hebben, of we langs kunnen komen. Dan regelen wij dat contact.” “Of we zijn de spin in het web, zoals ook door de gemeente benoemd wordt,” gaat Reinders verder. “De taak van de beweegmakelaar is de spin in het web tussen de inwoners, de eerstelijnszorg en de sportbeweegbegeleiders in de gehele gemeente Oost Gelre. Dat houdt in dat als de huisarts zegt dat iemand meer moet bewegen, hij/zij de patiënt aanspoort contact op te nemen met de beweegmakelaar om een plan van aanpak te maken hoe je beter kunt sporten.”

Drempel
“Mensen gaan soms dingen niet doen omdat ze een drempel hebben, dat ze de groep of vereniging niet kennen bijvoorbeeld,” weet Porskamp uit ervaring. “Als jij nooit het verenigingsleven hebt gekend, dan ga je niet zomaar naar een vereniging. Dan ken je niemand. Ik had een 80-plusser die graag wilde fietsen. Dat moest dan op een duofiets. Dan ga ik daar een maatje voor zoeken. Die man is weer blij. Ik heb ook iemand bij klootschietvereniging Zwolle ondergebracht. Het heeft zoveel meerwaarde.” “Er zijn ook mensen die vanuit een gecombineerde leefstijlinterventie, een bepaald traject moeten gaan volgen,” vertelt Reinders weer. “Die worden begeleid. Daar zit een eindpunt aan. Dan worden zij overgedragen aan ons om de persoon te begeleiden naar een sport- of beweegactiviteit. Het kan ook zijn dat je een paar keer meegaat, omdat ze anders misschien een drempel hebben. Ook voor mensen met een beperking is plek.”

Resultaten
Porskamp is blij dat er resultaten geboekt zijn. “Naast eerdergenoemde voorbeelden heb ik mensen bij een zwemvereniging ondergebracht, 33 mensen bij gymnastiekvereniging Rap en Snel in Groenlo.” Eenmaal bij een vereniging aangesloten betalen de mensen de contributie zelf. “Mocht dit ook een belemmering zijn dan zijn hier binnen de gemeente ook potjes voor die we aan kunnen spreken om iemand voort te kunnen helpen. Ook daar helpen we dan bij. Iedereen moet kunnen bewegen,” vinden beiden.

De mannen doen meer dan alleen maar partijen met elkaar in contact brengen. Er komt veel bij kijken. “Wij sluiten aan bij sport- en cultuurcoachesoverleg, hebben overleg met de gemeente, huisartsen, fysiotherapeuten. Daar zijn we al veel uren aan kwijt. Eigenlijk zouden we ook weer contact moeten hebben met de mensen na een half jaar of ze er nog bij zijn. Ideeën genoeg, voor een optimaal resultaat.”

Inloopspreekuur
De inloopspreekuren zijn in Lichtenvoorde elke tweede woensdag van de maand in Den Diek en in Groenlo elke vierde woensdag van de maand. Op beide locaties van 18.30 tot 20.30 uur. Mochten beide data niet uitkomen dan kan een afspraak gemaakt worden via mail; beweegmakelaar@oostgelre.nl, of een telefoontje naar één van beiden: Christian Reinders 06-5111 3531, Jos Porskamp 06-1991 0691. Indien wenselijk wordt de afspraak thuis gemaakt in vertrouwde omgeving.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna