Grote vreugde na afloop van de bizarre wedstrijd tegen Nemelaer. Foto: Longa '30

Longa ’30 wint knotsgekke finale en blijft in hoofdklasse

Sport

LICHTENVOORDE - Longa ’30 heeft zich zondag op een bizarre wijze gehandhaafd in de hoofdklasse. De oranjehemden kwamen tegen eersteklasser Nemelaer met 3-0 en 5-3 achter, maar won uiteindelijk dankzij een wonderbaarlijke ontsnapping met 8-5.

Rond 14.00 uur stond het rondom het veld van Alverna in Wijchen goed vol met ruim 2000 supporters. Met name de supporters uit Haaren waren goed vertegenwoordigd en zorgden voor een geweldige sfeer. Zij gingen helemaal uit hun dak nadat er na twintig minuten spelen een 3-0 tussenstand op het scorebord stond. Longa ’30 verdedigde een aantal keren niet goed en kreeg de spreekwoordelijke deksel op de neus. Helemaal wanhopig was de ploeg, onder leiding van Dennis van Toor, Jeroen Stevens en Timo Kleinhesselink, niet. Er waren al immers volop kansen gemist. Het geloof kwam echter pas echt terug toen Luuk Doppen vlak voor rust de zeer belangrijke aansluitingstreffer scoorde (1-3).

Na de rust kantelde de wedstrijd en was het Longa ’30 dat het betere veldspel had. Bjarne te Brake zorgde op een knappe manier al snel voor de 2-3 en Thomas Kerperien maakte er zelfs 3-3 van. Nog geen dertig seconden na de gelijkmaker was het Nemelaer dat weer op voorsprong kwam in deze krankzinnige wedstrijd: 3-4. Toen het een kwartier voor tijd na een persoonlijke fout ook nog 3-5 werd, leek het doek gevallen voor Longa ’30. Niets was minder waar. De krachten van de Brabanders ebden weg en hun invallers bleken niet de gewenste krachten te hebben. Tien minuten voor tijd maakte de sterk spelende Rolf Kruip de 4-5 en een paar minuten voor tijd maakte Floris Eskes de 5-5. Een verlenging was noodzakelijk voor de beslissing.

Vlak na de start van de verlenging maakte Siep Rompelaar op een prachtige manier de 6-5. Het zorgde voor bizarre taferelen in en rondom het veld bij iedereen met een Longa-hart. De Brabanders zaten er helemaal doorheen en via Thom Berendsen (7-5) en Jordi Besselink (8-5), die in zijn laatste wedstrijd raak schoot na een prachtige volley, werd de wedstrijd definitief beslist. Na het fluitsignaal werd de handhaving dan ook groots gevierd met de spelers, staf en supporters.

Longa ’30 blijft na dit ‘Wonder van Wijchen’ dus in de hoofdklasse. Een fantastische prestatie van dit jonge en talentvolle team. Volgend seizoen treedt het aan in de nieuw gevormde vierde divisie en zal daarin onder meer weer aantreden tegen RKZVC en Silvolde.