Yudith Wolters-Quintana uit Harreveld neemt haar prijs in ontvangst. Foto: Theo Huijskes
Yudith Wolters-Quintana uit Harreveld neemt haar prijs in ontvangst. Foto: Theo Huijskes Theo Huijskes

Rob Harmeling speciale gast bij afsluiting Tour de Mariënvelde

Sport

Rick Timmermans uit Berghem wint hoofdprijs

Door Theo Huijskes

MARIËNVELDE - Nadat afgelopen zondagmiddag op de Champs-Élysées in Parijs met een soort sprintersbal een einde kwam aan ’s werelds grootste wielerspektakel Tour de France 2022, vond zondagavond de afsluiting plaats van de 39ste editie van Tour de Mariënvelde. Moest het organisatiecomité, bestaande uit Henri Weikamp, Peter Valen, George Wieggers en Henny Heutinck, vanwege de coronapandemie een streep halen door de slotavonden in 2020 en 2021, deze keer stond niets de prijsuitreiking in de weg. In de locatie BMV (Brede Maatschappelijke Voorziening) in Mariënvelde was het derhalve een gezellige drukte. Dit laatste met name door de aanwezigheid van oud-profwielrenner Rob Harmeling uit Hellendoorn/Nijverdal, die niet alleen de prijsuitreiking voor zijn rekening nam, maar ook mede dankzij interviewer Peter Valen de aanwezigen een inkijkje gunde in zijn wielerloopbaan.

De inmiddels 57-jarige Rob Harmeling vertelde nog eens dat het actief deelnemen aan de wielrennerij voor hem altijd een jongensdroom is geweest. “Zeker wanneer het ging om de actieve beoefening van deze geweldige sport, kon ik mij altijd verplaatsen in het lichaam van een rasechte optimist. Wanneer in mijn geval sprake was van slechts één procent kans, ging ik er nog helemaal voor. Noem het maar gewoon ‘Alles of niets!’. Mijn grote voorbeeld was altijd Gert-Jan Theunisse.”

De Tour de France is het meest tot de verbeelding sprekende wielerspektakel
De als bijzonder sympathiek te boek staande wielrenner Harmeling was evenals in voorafgaande jaren ook dit jaar enkele malen te gast in het aan ‘De Tour’ gewijde tv-programma De Avondetappe, gepresenteerd door Dione de Graaff. Als verdienstelijk wielrenneer werd hij in 1986 wereldkampioen in de ploegentijdrit voor amateurs, alvorens hij in 1989 zijn eerste wedstrijden reed als beroepswielrenner. Een en ander in eerste instantie bij de Belgische ploeg Histor-Sigma, waarna hij in een later stadium deel uitmaakte van de in Nederland bijzonder populaire TVM-wielerploeg. Rob Harmeling kwam als actief renner driemaal over uit in de Tour de France. In dat verband denkt hij nog steeds met gepaste trots terug aan de Tour in 1992, toen hij de etappe van Pau naar Bordeaux en over een afstand van 210 kilometer op zijn naam schreef.

In Mariënvelde vertelde Harmeling nog eens in geuren en kleuren welk een groots wielerspektakel de Tour de France eigenlijk is. “Het is wereldbreed gezien het meest tot de verbeelding sprekende wielerevenement, waaraan niet alleen de top binnen de wielrennerij van de partij is, maar dat ook een wielerpubliek kent dat niet alleen wat omvang, maar ook wat impact betreft niet te overtreffen valt.” Aldus Harmeling, die verder opmerkte dat heden ten dage wielrenners reeds op zeer jonge leeftijd de gelegenheid krijgen om zich in de Tour te manifesteren. “Dat er op dat terrein de laatste jaren een trend is gezet, wordt alleen al bewezen door de in leeftijd jonge renners die zich in de kop van de diverse klassementen weten te scharen. Kijk in dat verband alleen nog maar naar de winnaar van dit jaar, te weten Jonas Vingegaard uit Denemarken, die slechts 25 jaar jong is.”

Tour de Mariënvelde 2022 kent maar liefst 3.335 deelnemers uit het gehele land
Dat Rob Harmeling meer dan normale waardering heeft voor het jaarlijkse Tourspel in het buurtschap Mariënvelde, liet hij in de pauze van de slotavond uw verslaggever nog even persoonlijk weten. “Petje af voor het feit dat een initiatief binnen een relatief bijzonder kleine gemeenschap als Mariënvelde reeds 39 jaar achtereen zo’n groot succes tot gevolg heeft. En dat alles op een bijna professionele wijze in een tevens gemeenschappelijke, noem het intieme sfeer. Ben blij dat ik hier een steentje aan bij heb mogen dragen.”

Winnaar van Tour de Mariënvelde werd dit jaar Rick Timmermans uit Berghem en ‘De Rode Lantaarn’ ging naar Hans Wijlens uit Haaksbergen, die op plaats 3.355 eindigde. Wat de regio rondom Mariënvelde betreft ging Robert Klaverstijn uit Borculo aan de haal met de 2de plaats, Mirjam Vergeer uit Winterswijk met de 3de plaats, Inge Klein Goldewijk uit Mariënvelde met de 15de plaats, Henk Goossens uit Groenlo met de 24ste plaats, Marijke Rutgerink uit Neede met de 46ste plaats en Yudith Wolters-Quintana uit Harreveld met de 84ste plaats. Bij de afsluitende loterij ging Harm Bokkers uit Mariënvelde naar huis met de hoofdprijs, te weten een fonkelnieuwe racefiets, beschikbaar gesteld door Knippenborg Fietsen uit Zieuwent.

Voormalig profwielrenner Rob Harmeling wordt geïnterviewd door Peter Valen. Foto: Theo Huijskes
Harm Bokkers uit Mariënvelde wint de hoofdprijs van de loterij: een racefiets. Foto: Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna