WK Handboogschutter Luuk Wisselink op zijn trainingsterrein St. Swibertus. Foto: Dinès Betting

WK Handboogschutter Luuk Wisselink op zijn trainingsterrein St. Swibertus. Foto: Dinès Betting

Luuk Wisselink schiet zichzelf naar WK boogschieten in de USA

Sport

En zoekt sponsoren om daar te komen

LICHTENVOORDE/AALTEN - In het Swite gebouw in Lichtenvoorde ontwikkelde zich in de afgelopen jaren een talent van wereldniveau. We hebben het over handboogschutter Luuk Wisselink. De ambitieuze Luuk (20) wist zich afgelopen zomer, tijdens het ‘5 Nations Toernooi’ te kwalificeren voor het WK boogschieten Veld. Als enige jeugd-boogschutter van Nederland vertrekt hij begin oktober naar de wereldkampioenschappen in het Amerikaanse Yankton. Om de kosten te kunnen financieren is Luuk samen met het Schuttersgilde St. Switbertus naarstig opzoek naar sponsoren.

Door Dinès Quist

De verwachtingen zijn hoog van de talentvolle Luuk. Met zijn twintig jaar doet hij nog net mee in het jeugdklassement. Het WK Veld boogschieten gebeurt letterlijk in het veld. Vierentwintig blazoenen hangen verspreid in heuvelachtige bossen, op verschillende hoogtes en afstanden. Met een gangetje 260 km per uur worden pijlen afgevuurd op de doelen, dat vereist fysieke kracht, maar ook zeker mentale fitheid. Als enige jeugdschutter vertegenwoordigt de Aaltense Luuk de jeugdtop van Nederland. De selectielimiet voor het WK werd ingesteld vanuit de ‘Top-10 ambitie’ die de Nederlandse Handboog Bond (NHB) hanteert. Vanuit dit oogpunt worden alleen kanshebbers op een goede eindklassering namens Nederland naar grote internationale toernooien uitgezonden. De NHB schat in dat er op het WK een plek in de top tien voor Luuk weggelegd is. 

Van de Swite naar de USA
Enige jaren geleden leek Luuk geschikt voor training bij een Regionaal Talent Centrum (RTC). Helaas lukte het niet om daar bij te komen. Maar de gedreven en gedisciplineerde Luuk liet zich niet demotiveren en zette alles op alles om te laten zien wat hij in zijn mars heeft.
“De coronatijd brak aan en die heb ik benut om zo veel mogelijk te trainen,” vertelt Luuk. “Ik trainde naast mijn studie drie tot vier keer in de week in ons clubgebouw ‘De Swite’. Zo verfijnde ik mijn schiettechnieken, ook speelde ik zoveel mogelijk wedstrijden.” En dat heeft de student Geschiedenis geen windeieren gelegd, want tijdens het EK Veld imponeerde Luuk zijn tegenstanders door een wereldrecord te schieten. Begin van de zomer kwalificeerde hij zich voor het ‘5 Nations Toernooi’. In vijf Europese landen heeft Luuk laten zien wat hij waard was. Hij eindigde op de eerste plaats in het algemene klassement en dat verschafte hem een plek op het WK in Yankton.

Sponsoren gezocht
“Op eigen kracht is Luuk gekomen waar hij nu staat,” vertelt Pascal Koolhof, één van zijn trainers van Handboogvereniging St. Switbertus. “Luuk kwam hier als veertienjarig jongetje en al snel zagen wij talent in hem. Zo goed als we konden hebben we hem getraind, maar zijn eigen discipline heeft hem naar het WK gebracht. Luuk bewandelde de weg van toewijding en wilskracht. Omdat Veld geen Olympische discipline is krijgt Luuk, behalve een tenue en het inschrijfgeld, geen financiële steun vanuit de bond. Hij moet dus alles zelf bekostigen. Vanuit handboogvereniging St. Switbertus organiseren we activiteiten om geld te generen voor Luuk, maar er is meer nodig. Daarom zijn we opzoek naar sponsoren die hun steentje bij willen dragen, zodat Luuk zijn land kan vertegenwoordigen en jeugd-boogschietend Nederland naar een hoger niveau kan helpen.”

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met: Pascal Koolhof, pascalkoolhof@hotmail.com, 06-5514 3635.

Luuk Wisselink in actie op het veldwedstrijd in Sint Oedenrode
Luuk Wisselink in actie op het veldwedstrijd in Sint Oedenrode
Luuk Wisselink in actie op NK Outdoor U21
Luuk Wisselink in actie op NK Outdoor U21
Alle beetjes helpen, opbrengst is voor WK boogschutter Luuk Wisselink
WK boogschutter Luuk Wisselink in actie op zijn trainingsterrein de Swite
WK boogschutter Luuk Wisselink op zijn trainingsterrein de Swite
WK boogschutter Luuk Wisselink in actie op zijn trainingsterrein de Swite
WK boogschutter Luuk Wisselink in actie op zijn trainingsterrein de Swite

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna