Een bijzondere training voor de jonge volleyballers van VV Grol. Rechtsboven Randy Keunekamp. Foto: Kyra Broshuis

Een bijzondere training voor de jonge volleyballers van VV Grol. Rechtsboven Randy Keunekamp. Foto: Kyra Broshuis 

Colombiaanse topvolleybalsters on tour in Oost Gelre

Sport

GROENLO - Bij Marveld Recreatie verblijven deze dagen veel jonge topsporters. Het gaat om de nationale teams vrouwenvolleybal van Colombia, Servië en Turkije. In Nederland en Polen wordt van 23 september tot en met 15 oktober het WK volleybal voor vrouwen gespeeld. Tijdens het verblijf in Groenlo doen de Colombiaanse meiden meer dan zich voorbereiden op de wedstrijden. 

Door Kyra Broshuis

Woensdagavond verzorgde het team onder leiding van hun inspirerende coach Antonio Rizola Neto een training voor de jeugd van de Volleybalvereniging Grol. Een hele belevenis voor de jongens en meiden van 10 tot 13 jaar oud. Dat de Colombiaanse dames in Groenlo een training geven, is mede te danken aan Randy Keunekamp van VV Grol. “Ik heb een weddenschap gewonnen met Geert Beijers, de oud-voorzitter van Wivoc Winterswijk. Hij is nauw betrokken bij het WK Volleybal voor vrouwen en teammanager bij Colombia; een training van dat team leek me een mooie prijs.” Beijers hield woord en kwam met 5 speelsters en mensen van de begeleiding naar Den Elshof

Vertalen
Het trainen van de Groenlose spelers gaat een beetje met handen en voeten. “De trainer spreekt Spaans en een speelster uit het team die in Europa speelt, vertaalt het in Engels. Ik vertaal het dan weer naar het Nederlands”, zo legt Keunekamp uit. Hij kijkt uit naar het WK maar verwacht niet dat Colombia bij de eerste drie zal eindigen. “Ik denk dat Turkije, Servië en Brazilië de kanshebbers zijn voor de titel. Nederland heeft wellicht het voordeel van het spelen in eigen land.” De Colombiaanse meiden hebben het zichtbaar naar hun zin in de Groenlose sporthal. Met hun Zuid-Amerikaanse passie leren ze de kinderen een nieuwe yell en reageren enthousiast op elke actie. Na afloop nemen de aanwezige ouders foto’s van hun kind met misschien wel een nieuwe wereldkampioen. Voor de VV Grol is het een prachtige ervaring “We voelen ons enorm vereerd”, zegt Keunekamp.

Cheesefarm
Twee dagen later is het Colombiaanse team te gast bij Kaasboerderij Weenink in Lievelde. De dames worden, in keurig Engels, ontvangen door Michiel Weenink en bekijken vervolgens een mooie film over het maken van kaas. “Om het hele proces te laten zien, hebben we dag nodig. Die tijd hebben ze helaas niet”, vertelt Weenink. Wel leidt hij de volleybalster rond op de boerderij, door de kaasopslag en in de winkel. De meiden zijn duidelijk niet gewend met dieren om te gaan. Een koe aaien is een hele stap en de kleinste beweging zorgt voor schrik. De schaal met verschillende soorten kaas vindt vooral bij de trainer gretig aftrek. De buschauffeur, die deze weken het team rondrijdt, geniet met volle teugen van zijn passagiers. “Dit zijn zulke toegankelijke meiden, echt geweldig. Als ze de bus instappen, beginnen ze al te zingen en dan houden ze niet meer op. Ze willen ook alles weten over Nederland en over onze gewoontes. Ik weet niet hoe goed ze zijn maar ik gun ze het kampioenschap van harte!”

De chauffeur en alle andere volleyballiefhebbers moeten nog even geduld hebben, de finale wordt gespeeld op 15 oktober in Apeldoorn. 

Michiel Weenink van de Kaasboerderij geeft uitleg aan het Colombiaanse damesvolleybalteam. Foto: Kyra Broshuis
De typisch Hollandse kaas vindt gretig aftrek bij een deel van het Colombiaanse team. V

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna