Winterse pret op de ijsbaan in  Lichtenvoorde. Foto: PR

Winterse pret op de ijsbaan in  Lichtenvoorde. Foto: PR

Wie helpt de ijsvereniging de toekomst in?

Sport

LICHTENVOORDE - Over ruim vijf jaar viert de Lichtenvoordse IJsvereniging haar 50-jarig jubileum. Om dit jubileum te halen heeft de club vrijwilligers nodig. Jaarlijks zet de ijsverenging alles op alles om Lichtenvoordenaren op de schaats te krijgen, en dat willen ze blijven doen. Wie helpt de club om de ultieme wintertraditie in leven te houden?

Door Dinès Quist

De ijsbaan aan de Esstraat is ieder jaar het toneel van een waar wintertafreel, als het aan de ijsvereniging ligt. Dit wordt niet elk jaar waarheid, want het winterweer is niet altijd koud genoeg. Toch is de vrijwilligersclub ieder jaar vol goede moed en houden zij hun vingers gekruist opdat het flink gaat vriezen. Bij de eerste voorspellingen onder nul trekken zij de laarzen aan en beginnen met de eerste voorbereidingen. Want er moet heel wat werk verzet worden voordat er een mooie glanzende ijsvloer klaarligt om pirouetjes te draaien en sprintjes te trekken.

Eén groot avontuur 
“Om de ijsbaan te realiseren hebben we wel wat extra handen nodig,” vertelt één van de bestuursleden. “De afgelopen jaren is het aantal vrijwilligers flink afgenomen, corona heeft daar een grote rol in gespeeld. Nu zijn we weer hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers om komend seizoen weer genoeg mankracht te hebben om een mooie ijsbaan te creëren. Er zijn ad hoc drie dagdelen dat we vrijwilligers nodig hebben: bij de voorbereiding, opbouw en afbouw. Daarnaast zetten we er samen onze schouders onder om het ijs in orde te houden, de kassa en schaatsverhuur te bemannen en allerhande werkzaamheden die er nodig zijn om er een mooie schaatsperiode van te maken. Ook zijn we op zoek naar mensen om ons bestuur te vernieuwen. Jong en oud is welkom. Samen gaan we de uitdaging aan een mooie, gladde baan te creëren. Het is elke keer weer één groot avontuur om het gevecht met de weersomstandigheden aan te gaan. Geen jaar is het zelfde. De factoren: weer, natuur en techniek komen allemaal om de hoek kijken en vragen het uiterste van onze kennis. Die elementen brengen wij bij elkaar tot een glimmende ijsbaan. Als we daarin geslaagd zijn is het gevoel van voldoening enorm, wanneer het publiek uiteindelijk de baan opstoomt is dat de kers op de taart.”

Van quad-rijden tot ijsmeestercursus
Er valt een hoop te leren bij de ijsvereniging. Er worden contacten met het waterschap onderhouden, ijsmeestercursussen worden aangeboden, quad-rijden, technische innovaties komen aan bod en kennis over het weer wordt uitgebreid besproken. Wanneer de ijsbaan er eenmaal ligt dan worden er leuke schaatsevenementen georganiseerd. De afgelopen jaren werden er wedstrijden, een mini- elf-stedentocht en ijsdisco’s gehouden. Vrijwilligers zijn vrij om mee te denken over de toekomst van de ijsbaan. “We doen het met z’n allen,” vertelt één van de vrijwilligers. Iedereen is bij ons even belangrijk en meedenken is fijn. We werken niet alleen samen, gezelligheid hoort er ook bij met een barbecue en een borrel op zijn tijd.” Dat de ijsvereniging juist nu, na het vorstseizoen, vrijwilligers zoekt heeft te maken met het op tijd op orde brengen van het team. “We hebben meer handen nodig, om het voortbestaan van de ijsvereniging te kunnen waarborgen. Iedereen die graag zijn handen uit de mouwen steekt en niet bang is voor een beetje kou, is van harte welkom om ons team te komen versterken.”

Meld je aan of neem contact op voor meer informatie: lichtenvoordseijsvereniging@outlook.com.

IJspret op de schaatsbaan. Foto: PR
Avondschaatsen op de ijsbaan. Foto: PR
IJsbaan Lichtenvoorde. Foto: Jos Betting
IJsbaan Lichtenvoorde. Foto: Jos Betting

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna