Longa’30 MO15-1 bereikt Finale om de Achterhoek Cup. Foto: John van der Kamp (Achterhoek Cup)

Sterk spelend MO15-1 van Longa ’30 wint met 5-0 en bereikt finale Achterhoek Cup

Sport

DOETINCHEM – Drie doelpunten van Ipke Vos van Longa’30 MO15-1 stonden afgelopen woensdagavond aan de basis van een 5-0 overwinning in de halve finale tegen het MO15-1 team van sv Grol. De behendige vleugelaanvaller was voor Grol ongrijpbaar en had met enig fortuin vaker kunnen scoren. In de tweede helft hield de Grol verdediging met Lisa Kraaijenvanger en keeper Ella te Brake de deur dicht en liet alleen in de slotminuut een doelpunt toe.

Tegenstander in de finale FC Dinxperlo MO15-1 zal zich moeten wapenen tegen het frisse aanvalsspel van Longa’30. Het team uit Lichtenvoorde heeft voorin met Simone Bonthond en spits Suus van der Wagen nog twee talenten, die voortdurend een last kunnen zijn voor iedere verdediging. Verdedigend is Longa’30 geen moment in gevaar geweest en heeft met Svenja Hanselman een betrouwbare keeper. In het eerste deel van het duel was het éénrichtingsverkeer. Ipke Vos raakt het zijnet en de paal, Mirthe Meekes ziet twee doelpogingen over en naast het doel verdwijnen. Kansen dus genoeg, maar tot zover geen doelpunten. Na een kwartier komt Grol met bal meer op de helft van Longa, maar stuit op een blok met verdedigers. Na 18 minuten kunnen de armen eindelijk omhoog bij iedereen die oranje gekleurd is. Ipke Vos soleert door het hart van de defensie van Grol en scoort het openingsdoelpunt (1-0). Even later is Grol-keeper Ella te Brake een sta in de weg en weet een schot van Ipke Vos onschadelijk te maken. Toch moet Ella te Brake in de 24ste minuut het hoofd buigen, als ze weer oog in oog komt te staan met die dekselse Vos, die slim de 2-0 scoort. Nadat Longa-middenvelder Mirte Meekes nog geen honderd tellen later de 3-0 binnenschiet, is het weer Ipke Vos die haar derde treffer laat noteren en stuurt scheidsrechter Bas Jansen de teams met een 4-0 ruststand naar de kleedkamers.

In de tweede helft maken de trainers van beide teams gebruik van de spelregel om 5 spelers doorlopend te wisselen. Grol-trainster Rianne Boschker stuurt Tardia Branten en Jet Geurkink binnen de lijnen en Jima Usman krijgt later ook speelminuten. Longa-trainer Jan Herman Elfers verfrist zijn team en stuurt in het tweede deel Mara Wolterink, Hanna Tuliszla en Mette Wiegers het veld in en ziet zijn team doorgaan met aanvallen. Mirthe Meekes is dicht bij nog een doelpunt, maar heeft geen geluk met de afronding. Grol laat in deze fase geen tegentreffers meer toe. Lisa Kraaijenvanger staat centraal achterin om de ballen weg te schieten en Grol-keeper Ella te Brake weet steeds de bal uit haar doel te houden. In de slotminuut toch het vijfde doelpunt voor Longa. De bal valt uit een toegewezen vrije trap in het volle vijf meter gebied, waar Suus van der Wagen als laatste haar voet tegen zet (5-0). Er wordt niet meer afgetrapt en gaan de armen weer omhoog bij Longa’30. De finale is gehaald. Sv Grol MO15-1 eindigt als 3de en ontvangt ook een prijs op de finaledag.

De organisatie van de Achterhoek Cup heeft naast de vrouwenfinale tussen AZSV en DZC’68 nu ook een mooie affiche bij de MO15 teams. Een finale met FC Dinxperlo en Longa’30. De twee sterkste teams uit dit toernooi.