Afbeelding
Lieze Graven

Huntingrun Zieuwent, run van hoop, medeleven en optimisme

Sport

ZIEUWENT - De aanleiding van de Huntingrun is helaas bitter en bloedserieus, maar dat wil niet zeggen dat je er niet tegelijkertijd een zeer vrolijk en blij sportief gebeuren van kunt maken. Juist wel. Niet voor niets werd namelijk de mogelijkheid geboden na afloop van de Huntingrun nog gemoedelijk na te zitten op het gezellig ingerichte voorterrein van café Het Witte Paard in Zieuwent. Hier werd dan ook volop gebruik van gemaakt.

Door Henri Walterbos

Positief gevoel
Liefst 500 deelnemers nemen deze avond deel aan de Huntingrun, georganiseerd door de Stichting Huntingrun Oost-Achterhoek, ten bate van onderzoek naar een medicijn voor deze nog steeds dodelijke ziekte. Daarnaast leiden 59 vrijwilligers alles in goede banen. Met het opgehaalde bedrag van € 5.945,25 euro kijkt de organisatie terug op een zeer succesvol evenement. Voorzitter Mark Knippenborg is blij met de grote deelname en het opgehaalde geld. “We kijken met een erg positief gevoel terug op de avond! Veel enthousiaste deelnemers en vrijwilligers die we dankbaar zijn, een goede sfeer, een hele mooie opbrengst en het belangrijkste: met zijn allen weer even aandacht voor deze nare ziekte, die zoveel voorkomt in het oosten van de Achterhoek.”

Voorafgaand aan het startschot van de 10 kilometer heet Mark Knippenborg iedereen welkom en vertelt in het kort waarom de Huntingrun zo nodig is. “Huntington komt in deze regio veel voor. Er zijn alleen al in Zieuwent en omgeving zo’n 200 risicodragers. De reden van de run is tweeledig. Ten eerste willen wij geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar een medicijn voor genezing van de ziekte. Dat geld dat komt er, maar er is nog steeds geen medicijn. We willen ons ook richten op Huntingtonzorg hier in de regio.”

Aansluitend vertelt Manon van Kampen, behandelaar van de Ziekte van Huntington bij Atlant wat de ziekte inhoudt, wat mogelijk de eerste symptomen zijn en wat dit voor de omgeving betekent. “Het is een zeer complexe ziekte. Ik wil het niet te zwaar maken maar het is wel waar we hiervoor zijn,” benadrukt Manon. “Zorg op maat is verschrikkelijk belangrijk en willen ook graag op lokaal niveau in de Achterhoek zorg dichtbij organiseren, in samenwerking met lokale partners.”

Voetbalclubs
Terwijl de laatsten zich inschrijven achterin de kerk, vertelt Lars Krabbenborg al erg blij te zijn met de grote opkomst en eveneens hoge opbrengst die op dat moment nog steeds oploopt. “Het is erg mooi om te zien dat eigenlijk iedereen die deelneemt vanavond wel meer doneert dan alleen het inschrijfgeld. En het is leuk dat naast het team waar ik trainer van ben, SC Varsseveld 1, ook de eerste elftallen van Erix Lievelde en Vios Beltrum deelnemen aan de hardloopwedstrijd. De trainer van Vios B is mijn neef Maarten te Veldhuis,” die bij aankomst op het terrein direct op Lars afloopt, handen schudt en hem veel succes wenst. “Het team RKZVC 1 neemt vanavond deel aan het wandelen. Hebben jullie mooi de tijd om met elkaar de tactiek van het komende seizoen te bespreken,” grapt voormalig aanvoerder van de Zieuwentse hoofdmacht Michiel Krabbenborg als spreekstalmeester bij de start van de wandeltocht. “Maar fantastisch dat jullie meedoen.”

Aandoenlijk
Startten de wandelaars als laatste, om klokslag 18.00 uur telt Michiel Krabbenborg af naar ‘start’ voor de Kidsrun met 27 deelnemers. Ze staan te trappelen van ongeduld. Aandoenlijk om te zien hoe ze na een inspannend rondje van 1 kilometer met rode wangen, open mond en hijgend weer over de finish komen. Een meter over de finishlijn lachen ze alweer van trots, blij om hun ouders weer te zien, maar misschien wel vooral omdat een paar meter achter de finishlijn als verrassing raketijsjes worden uitgedeeld. En alle energie blijkt nog niet op. Na het raketijsje kunnen de kinderen zich nog naar hartenlust uitleven op het springkussen.

Uitslagen: Kidsrun (aantal deelnemers 27); 1. Quinn Wijdemans, 2. Dex Waalderbos, 3. Sem Hondorp.

5 Kilometer (aantal deelnemers 111); Heren 1. Herman Domhof, 2. Maikel Taxs, 3. Mick Wisselink. Vrouwen 1. Annemarie Arentsen, 2. Iris Domhof, 3. Karlijn Krabbenborg

10 Kilometer (aantal deelnemers 60); 1. Mark te Brake, 2. Freek Heinsbroek, 3. Wiert Kolkman Vrouwen 1. Marjan Doppen, 2. Joroen Stemerdink, 3. Mara van Rossum

De Start van de 5 kilometer, hartje Zieuwent.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De start van de Kidsrun
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant