De Lievelderweg in Lichtenvoorde, hier gezien vanaf de rotonde bij Leemreize richting Lievelde. Foto: Kyra Broshuis
De Lievelderweg in Lichtenvoorde, hier gezien vanaf de rotonde bij Leemreize richting Lievelde. Foto: Kyra Broshuis

Voorlopig geen 30 km op stuk Lievelderweg

Vervoer

LICHTENVOORDE - Op het wegvak van de Lievelderweg tussen de rotonde en het kruispunt Nijverheidsstraat/Johannes Vermeerstraat in Lichtenvoorde wordt voorlopig geen 30 km zone. Dat zegt wethouder Karel Bonsen. Aanwonenden van de Lievelderweg in Lichtenvoorde maken zich zorgen over de verkeersveiligheid op deze weg. Zij zijn hierover in gesprek geweest met de verkeerskundigen van de gemeente en Bonsen is met hen op locatie in gesprek gegaan. Ook is Veilig Verkeer Nederland (VVN) ingeschakeld door de bewoners. VVN heeft vervolgens een verkeersveiligheidsadvies opgesteld met aanbevelingen voor de korte en lange termijn.

Door Kyra Broshuis

Te weinig ruimte en kliko’s 
VVN concludeert dat de huidige inrichting van de Lievelderweg niet voldoet aan de inrichtingseisen van een Gebiedsontsluitingsweg en dat de verkeersveiligheid op het fietspad onvoldoende is wegens het ontbreken van voldoende fysieke ruimte tussen rijbaan en fietspad. Het plaatsen van kliko’s op het fietspad ‘is niet in het belang van de verkeersveiligheid in het algemeen’, zo schrijft VVN. “We hebben ook met politieadviseurs gesproken”, zegt Bonsen, “en zij vinden dat een bord met 30km plaatsen zonder verder aanpassingen te doen aan de weg, niet zinvol. Op korte termijn wordt er onderzocht of de route voor het legen van kliko’s gewijzigd kan worden en of er, in overleg met bewoners, enkele opstelvakken voor kliko’s gerealiseerd kunnen worden aan de zuidoostzijde buiten de rijbaan.” Op langere termijn wil de gemeente kijken naar de functie van de weg aan de hand van de uitkomst van het landbouw- en vrachtverkeer onderzoek dat dit jaar wordt uitgevoerd. “Mogelijk wordt de weg daarna heringericht.”

In samenspraak met aanwonenden
De wethouder benadrukt dat de Lievelderweg rond 2008 volledig heringericht is en dat dat in samenspraak met de aanwonenden is gedaan. “De weg komt daarom voorlopig niet aanmerking voor een volledige herinrichting op basis van de staat van het wegdek of het riool. En hoewel de inrichting van de weg niet geheel conform de richtlijnen is, heeft deze weg geen prioriteit om aan te pakken op basis van de criteria verkeersveiligheid. Snelheidsmetingen geven geen te hoge snelheden aan en de fietsers rijden niet op de rijbaan.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna