Bart Porskamp deed fietsend de officiële onthulling. Foto: PR
Bart Porskamp deed fietsend de officiële onthulling. Foto: PR

Opening eerste mobiliteitshub in de Achterhoek

Vervoer

LICHTENVOORDE - Op donderdag 25 april is de eerste mobiliteitshub, een vervoersknooppunt, in de Achterhoek officieel geopend en wel in Lichtenvoorde, onder de naam Lichtenvoorde Twenteroute. Het is niet alleen de eerste in de Achterhoek, maar in deze vorm zelfs de eerste in Nederland. De hub biedt reizigers betere over- en opstapmogelijkheden en een groter, gevarieerder aanbod van duurzame en slimme vervoersmogelijkheden. Het is een herkenbare plek waar verschillende vervoersvormen – bus, (deel)auto, (deel)fiets, haltetaxi – bij elkaar komen en waar verschillende faciliteiten te vinden zijn. Het was Bart Porskamp, lid van de thematafel Mobiliteit & Bereikbaarheid van 8RHK ambassadeurs en wethouder van Oost Gelre, die het aanwijzingsbord van de hub fietsend onthulde.

Door Mark Ebbers

Onder de naam GAON werkt de Achterhoek als eerste regio aan een publieke mobiliteitsaanpak op coöperatieve basis. De komende jaren werkt de regio dit samen met het Rijk en provincie verder uit. GAON wil ervoor zorgen dat alles met betrekking tot reizen op één plek kan worden geregeld. Ook het combineren van reizen gaat makkelijker worden, met als voordeel dat vervoersmiddelen beter bezet worden. Daarnaast is er GAON zakelijk: voor ondernemers die hun werknemers willen ondersteunen bij goed en duurzaam woon-werkverkeer en zakelijk verkeer.

Spel
Tijdens de feestelijke opening, deels gehouden bij zwembad Meekenesch in Lichtenvoorde, werd door de tientallen betrokken aanwezigen - van overheid, 8RHK ambassadeurs, mobiliteitsmakelaars – in de vorm van een spel geschoven met mogelijk toekomstige hubs op een grote kaart van de Achterhoek. Het was een visuele verbeelding van het doel is om de komende jaren nog verschillende hubs in het gebied te creëren, waarbij iedere hub steeds verder wordt uitgebreid in (vervoers-)mogelijkheden

‘Wil en noodzaak tot 
samenwerken is groot’
Deze eerste hub is mede mogelijk gemaakt door de Regio Deal met cofinanciering van provincie Gelderland en de gemeente Oost Gelre. Wethouder Porskamp van verkeer en mobiliteit van deze gemeente: “De wil en de noodzaak tot samenwerken is bij ons groot. Alleen daardoor kan de Achterhoek haar bedrijven, scholieren, studenten en inwoners het beste vervoer bieden: snel, slim, schoon en voor iedereen bereikbaar en betaalbaar.”
De mobiliteitshub was al onderdeel van de afgelopen Regio Deal 2019. In het kader van de met het Rijk afgesproken Regio Deal 2024 gaat verder gewerkt worden aan Achterhoekse mobiliteit.
De wethouder vond Meekenesch een passende locatie voor de opening, omdat het zwembad een mooi voorbeeld is van de kracht van samenwerking en vrijwilligerswerk.

Doelgroepen-, deel- en openbaar vervoer
Jurgen Rutgers, procesmanager slimme mobiliteit bij de thematafel rond mobiliteit en bereikbaarheid, ging inhoudelijk verder op de materie in. Zijn presentatie had als titel: Publieke mobiliteit in een ruraal gebied. “Een hub als deze is daar een belangrijk onderdeel van.” Het samenbrengen van verschillende vervoerswijzen krijgt ook digitaal steeds meer gestalte doordat de GAON-app steeds verder ontwikkeld wordt. “Publieke mobiliteit is het samenbrengen van doelgroepenvervoer, deelvervoer en openbaar vervoer. Belangrijk is ook de marketing ervan, het meekrijgen van partijen en het bekend en herkenbaar maken van de vervoerspunten.”

Vervoerspartijen en 
vervoersvormen in de regio
Het openbaar vervoer wordt in de Achterhoek verzorgd door trein en (buurt)bus. Arriva (trein en bus) heeft een goed dekkend netwerk in de Achterhoek met maar liefst veertien treinstations. In 2026 gaat ook de RegioExpres rijden, de sneltrein Doetinchem-Arnhem. Naast de reguliere buslijnen zijn er ook andere busdiensten: zo rijden er in Doetinchem twee Vlinderlijnen als aanvulling op de reguliere dienstregeling. In de gemeente Berkelland rijden de Vlearmoesbus en de Naoberbus.
De component deelvervoer bestaat uit elektrische deelauto’s en (elektrische) deelfietsen van GAON. Op treinstations en busstations in de Achterhoek vind je steeds meer deelfietsen die eenvoudig te reserveren en te betalen zijn. Ook zijn er steeds meer locaties in de regio waar ‘dorpsauto’s’ (elektrische deelauto’s) staan, onder meer in Bredevoort, Doetinchem, Groenlo en Zieuwent.
Voor het vervoer van deur tot deur en op afroep is er ZOOV Op Maat, de regiotaxi. Voor wie niet met eigen vervoer of openbaar vervoer kan reizen, kun je hiermee naar de plek waar je moet zijn, in de Achterhoek én daarbuiten, zelfs naar Duitsland. Er is voor ZOOV geen indicatie nodig en men kan maximaal veertig kilometer reizen.
De haltetaxi RRReis is een nieuwe loot aan de mobiliteitsstam. Deze gaat van halte naar halte en niet van deur tot deur zoals ZOOV Op Maat. De haltetaxi heeft geen vaste vertrektijden en rijdt op het moment dat de reiziger dat wil. Daarmee is er altijd een goede aansluiting mogelijk op de vertrek- of aankomsttijden van de buurtbus, bus of trein.
Een rit delen, samen in een auto reizen en zo kosten en het milieu sparen? Ook dit is binnenkort te regelen op de GAON-website en in de app.
Een ander initiatief dat al loopt in de gemeenten Oost Gelre en Winterswijk is ANWB Automaatje: vrijwilligers met een auto verzorgen het vervoer voor minder mobiele plaatsgenoten. Het is de bedoeling dat dit in de hele Achterhoek wordt uitgerold.
De electrocar, een vervoersmiddel voor ouderen en mensen met een beperking, rijdt in meerdere dorpen in de Achterhoek. Het gebruik is gratis, de chauffeurs zijn vrijwilligers.

Als afsluiting van de informatieve en interactieve middag bij Meekenesch ging het gezelschap naar buiten, naar de mobiliteitshub zelf. Fietsend op een deelfiets trok wethouder Porskamp een Achterhoekse vlag van het nieuwe aanduidingsbord van de eerste, maar zeker niet de laatste, vervoershub in de Achterhoek. Hij werd bijgestaan door Arthur Jansen, lid van de Achterhoek Board sinds 2018 en betrokken bij de thematafel Mobiliteit & Bereikbaarheid.

Bart Porskamp (links) en Arthur Jansen hebben zojuist de officiële aanduiding van de mobiliteitshub onthuld. Foto: PR
Bart Porskamp (links) en Arthur Jansen hebben zojuist de officiële aanduiding van de mobiliteitshub onthuld. Foto: PR
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant