Foto slechts ter illustratie. Foto: Lydia ter Welle/archief Achterhoek Nieuws

Foto slechts ter illustratie. Foto: Lydia ter Welle/archief Achterhoek Nieuws

Infoavond over verplichte rookmelders bij Den Diek

Wonen

LICHTENVOORDE -  Binnenkort is het landelijk verplicht op elke verdieping een rookmelder geïnstalleerd te hebben. Een op de zes Nederlanders heeft nog geen rookmelder in huis. Dat terwijl het door de overheid vanaf 1 juli 2022 verplicht is gesteld om er minimaal één op elke verdieping van een woning te hebben. Daarom organiseert DUS Brandbeveiliging op woensdag 1 juni aanstaande bij Den Diek een informatieavond.

Een rookmelder kan het verschil maken tussen leven en dood. Maar, dan moet ie het wel doen. Bij ongeveer een derde van de mensen die er wél een hebben hangen, is dat niet het geval omdat de batterij leeg is en niet is vervangen. Bij mensen die geen rookmelders hebben is de voornaamste reden vaak dat men er gewoon niet aan denkt. Deze zaken blijken uit een analyse van de WoonMonitor van verzekeraar Interpolis. Ook speelt mee dat driekwart van de Nederlanders zich nauwelijks zorgen maakt over brandgevaar en 90 procent zich veilig voelt in hun eigen huis.

In de verpakking 
Voor nieuwbouwhuizen geldt al sinds 2003 de plicht van het regelen van rookmelders, waar dat per 1 juli 2022 voor alle woningen gaat gelden. “Maar 17 procent van de huiseigenaren heeft nog geen rookmelders in huis”, weet Jeroen Dusseldorp van DUS Brandbeveiliging, “al zegt van deze groep een derde wel van plan te zijn om die nog aan te schaffen. Maar ook al hebben ze een rookmelder, dan betekent dit niet dat ze die ook daadwerkelijk opgehangen hebben. Er zijn mensen die ze thuis in de verpakking laten liggen.”

Slaap 
Mensen denken vaak dat je rook en brand in huis wel opmerkt, maar dat is lang niet altijd zo. Als je bijvoorbeeld slaapt, slaapt je neus ook”, vertelt Jeroen. Dat een rookmelder het verschil kan maken tussen leven en dood, duidt Brandweer Nederland met cijfers. “In 2021 zijn er 27 fatale woningbranden geweest, waarbij in totaal 31 personen om het leven kwamen. Bij ruim een derde van deze branden was geen werkende rookmelder aanwezig, waarmee men de noodzaak ervan wil aangeven.”

Infoavond op woensdag 1 juni
DUS Brandbeveiliging ziet al een hele tijd dat er ook in de gemeente Oost Gelre veel meer aandacht besteed moet worden aan het plaatsen van rookmelders. “Veel mensen hebben niet in de gaten dat het al bijna 1 juli is” vervolgt Jeroen. Hij duidt hiermee op de bewustwording die er (nog) niet is bij huiseigenaren. “Om mensen meer bewust te maken van de brandveiligheid thuis en de nut en noodzaak van rookmelders, organiseert DUS Brandbeveiliging een infoavond over brandveiligheid. Tijdens deze avond wordt er onder ander besproken wat veel oorzaken zijn van woningbranden en wat kunt u er zelf aan doen om brand te voorkomen.” Tevens zal er tijdens deze avond de mogelijkheid zijn om rookmelders aan te schaffen om te kunnen voldoen aan de verplichting die op 1-7-2022 ingaat.

De informatieavond vindt plaats op woensdagavond 1 juni bij Sociaal Cultureel Centrum Den Diek, Dijkstraat 30 te Lichtenvoorde (ingang aan de zijde van de Hamalandhal). De avond begint om 19.30 uur en bij binnenkomst staat er voor alle belangstellenden een kopje koffie klaar.


www.dus-brandbeveiliging.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant