Afbeelding

Subsidie voor isolatiemaatregelen

Wonen

OOST GELRE - De spouwmuur (laten) isoleren, dakisolatie aanbrengen of de ramen vervangen door HR++glas; de gemeente Oost Gelre verleent er subsidie voor. Er is een totaal bedrag van 200.000 euro beschikbaar. Gemiddeld zijn de kosten 2500 euro per woning en dat betekent dat er 80 woningen in de gemeente geïsoleerd kunnen worden. De subsidieregeling voorziet in de kosten voor spouwmuur, dakisolatie, vloerisolatie en isolerend glas.

Door Kyra Broshuis

Voor woningeigenaren met een laag inkomen
“Vooral huishoudens met een laag besteedbaar inkomen dreigen (verder) in problemen te komen. Zij kunnen zich nauwelijks of geen extra kosten veroorloven. Daarnaast wonen zij vaak in slecht geïsoleerde woningen en lopen zij een groter risico op betalingsproblemen. Als deze woningen niet worden verduurzaamd, zullen er steeds meer woningeigenaren moeite hebben met het betalen van de energierekening. Voor woningeigenaren met een laag inkomen is meedoen met de energietransitie niet altijd vanzelfsprekend en mogelijk”, zegt wethouder Bart Porskamp. “Om deze groep kosteloos isolatiemaatregelen te laten nemen is een subsidieregeling isolatie eigenaar-bewoners noodzakelijk. Hiermee wordt de barrière van het inbrengen van eigen middelen weggenomen die doorgaans geldt bij bestaande regelingen gericht op woningisolatie.”

Direct naar het bedrijf
Het werkt als volgt: wanneer er door een woningeigenaar subsidie is aangevraagd, wordt na uitvoering van de werkzaamheden het subsidiebedrag uitgekeerd aan het bedrijf die de werkzaamheden heeft uitgevoerd. Zo worden woningeigenaren volledig ontzorgd en begeleid, hebben zij garantie dat de werkzaamheden worden uitgevoerd en hoeven zij niet zelf te betalen. De voorgestelde subsidieregeling is bedoeld voor woningeigenaren die de energietoeslag hebben ontvangen.

De voorwaarden
De subsidieregeling kent een plafond en beperkte looptijd vanwege de beschikbaarheid van budget en bestedingstermijn. Voor het nemen van isolatiemaatregelen zijn woningeigenaren afhankelijk van capaciteit van isolatiebedrijven en beschikbaarheid van materiaal. Om deze reden is voor spouwmuur en bodemisolatie zelfwerkzaamheid (doe-het-zelf) ook toegestaan. De subsidie kan alleen aangevraagd worden als men in 2022 energietoeslag via Fijnder hebt ontvangen, in een slecht geïsoleerd huis woont (energielabel C tot en met G), het bouwjaar van huis van voor 1992 is en men eigenaar én bewoner is van de woning.

Via de site van de gemeente kan men een aanvraag indienen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant