Gebak ter ere van de formele start van het project de Richterspoort. Foto: Kyra Broshuis

Gebak ter ere van de formele start van het project de Richterspoort. Foto: Kyra Broshuis 

Negenendertig woningen in de Richterspoort

Wonen

LICHTENVOORDE - Met de komst van de Richterspoort krijgt Lichtenvoorde er 39 woningen bij. Deze week ondertekenden de gemeente Oost Gelre en Bouwbedrijf Klomps de overeenkomst. In de twee nieuwe gebouwen op de hoek van de Twenteroute en de Richterslaan komt, op de begane grond, een publieksfunctie. Het gaat om bijvoorbeeld zorgvoorzieningen, winkels of kantoren 

Gebak deze woensdag ter ere van de officiële ondertekening van de overeenkomst. Wethouder Jos Hoenderboom en Bram Klomps zijn blij met deze formele start van de samenwerking. Bouwbedrijven konden eind vorig jaar ideeën aanleveren voor invulling van dit gebied. De gemeente Oost Gelre heeft gekozen voor het ontwerp van Bouwbedrijf Klomps en het architectenbureau Weusten Liedenbaum. “We zijn uiteraard heel blij dat we deze aanbesteding gewonnen hebben”, zegt Klomps, “en hebben er een heel mooi en passend product voor gemaakt.”

Stedelijke allure
Een markante entree voor Lichtenvoorde met stedelijke allure. “Lichtenvoorde is na Doetinchem en Winterswijk de grootste kern van de Achterhoek en deze entree past daar mooi bij. Het credo van de coalitie is bouwen, bouwen, bouwen en dat gaan we onder andere hier ook daadwerkelijk doen. Het ontwerp sluit mooi aan op de andere bebouwing op deze plek”, aldus wethouder Hoenderboom.

Koop en huur
Klomps en Hoenderboom leggen uit dat het gaat om 39 appartementen. Zowel koop als huur. Er komen 9 appartemten in de categorie betaalbare koop, 8 in de middeldure koop en 8 in de dure koop. Daarnaast komen er in het linker gebouw 14 huurappartementen voor de middenhuur. Die zijn in principe bedoeld voor mensen die niet in aanmerking komen voor sociale huurwoningen of die geen hypotheek kunnen krijgen voor een betaalbare koopwoning. Een belangrijk aspect bij de bouw is het geluid, zo bevestigt Klomps. “Uiteraard voldoen de woningen straks aan de geluidsnormen die bij de naastgelegen weg, de N18, horen. Bij de buitenruimtes houden we daar ook rekening mee. De woningen zelf kunnen we goed geluidsdicht maken. We kiezen dan ook bewust voor mechanisch ventileren, dan kunnen we geluid echt goed buitenhouden. Verder worden de woningen energieneutraal; alles volgens de laatste maatstaven.”

Groen
De gebouwen liggen straks in het groen. In ‘ruw bloemrijk grasland’ komen groepen van verschillende soorten bomen. En wat bijzonder is: er worden nestkasten voor vogels en vleermuizen opgenomen in het gebouw. De parkeerplaatsen krijgen een halfdoorlatende vloer, waardoor het regenwater in de bodem weg kan zakken. En bij veel regen wordt het water opgevangen in natuurlijke wadi’s.

Interesse? 
Het duurt nog wel even voordat de schop daadwerkelijk de grond in kan. De gemeente gaat nu beginnen met het veranderen van het bestemmingsplan. De verwachting is dat Bouwbedrijf Klomps in 2024 kan starten met de bouw. Heeft u belangstelling? Inschrijven kan al; stuur een mail naar info@klomps.nl of bel naar (0315) 65 70 00.

Een impressie van de twee nieuwe appartemencomplexen in Lichtenvoorde.
Wethouder Jos Hoenderboom en Bart Klomps van Bouwbedrijf Klomps zetten de handtekeningen onder de overeenkomst. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna