Aloys Berendsen overhandigt het fotoboek aan Anita Slutter. Op de achtergrond een aantal werken uit de huidige expositie van het Lichtenvoords Foto Collectief. Foto: Barbara Pavinati

Aloys Berendsen overhandigt het fotoboek aan Anita Slutter. Op de achtergrond een aantal werken uit de huidige expositie van het Lichtenvoords Foto Collectief. Foto: Barbara Pavinati

Foto Collectief Lichtenvoorde overhandigt fotoboek nieuwbouw woonzorgcentrum Antoniushove

Wonen

‘Het is een mooi naslagwerk van een intensieve periode’

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – Op woensdag 8 maart rond de klok van half elf overhandigde Aloys Berendsen een fotoboek aan Anita Slutter, regiomanager Careaz Oost Gelre. Het boek is een initiatief van Foto Collectief Lichtenvoorde. Twee jaar lang maakte Aloys elke week foto’s van de verbouwing van de Antoniushove. Irma Marneth, Wim Suselbeek en Rini Doppen hebben de eerste weken ook foto’s gemaakt. Deze foto’s werden in het prilste begin elke week, maar later om de week, getoond op scherm aan de bewoners van de Antoniushove die tijdelijk op de Kievitstraat 75 woonden. Zo konden zij terwijl zij noodgedwongen binnen zaten in coronatijd toch de verbouwing op de voet volgen. Marian ter Haar, voorzitter van het Foto Collectief, maakte een keuze uit de 1540 foto’s die de fotografen aanleverden en stelde het boek samen. Anita is verguld met het boek: ”Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Ik ken alleen de nieuwbouw die er nu staat. Nu kan ik het hele proces zien. Het was een mooi proces.”

Aloys maakte de foto’s met toestemming van de aannemer. Het was al met al een heel avontuur:”Ik moest mij elke keer melden bij de uitvoerder en ging met helm en veiligheidsschoenen de bouw op. Ik kon daar vrij rondlopen. In het begin vroegen de onderaannemers zich af wie ik was, maar al gauw was ik een bekend gezicht. Ik heb mijn hele leven foto’s gemaakt, maar sinds mijn pensioen is mijn hobby in een stroomversnelling geraakt. Ik ben door dit project erg gegroeid. ‘k Heb mijn camera beter leren kennen en ben vooral nog beter gaan kijken. Het was ook heel leerzaam om het proces van sloop tot aankleding te volgen. Op geen enkele foto staan mensen. Het gaat vooral om de bouw.”

Hele klus
“Door deze foto’s hebben we de bouw goed kunnen volgen,” vertelt coördinator informele zorg Mireille Wopereis: “Welke vorderingen zijn er en wanneer breekt de volgende fase aan? De bewoners vonden het fantastisch dat de foto’s in het Grand Café getoond werden. Als er nieuwe foto’s waren, stonden ze weer belangstellend voor het scherm. Je kan goed zien dat de foto’s heel professioneel zijn. Het was de bedoeling dat we tijdens de verbouwing met de bewoners af en toe een kijkje zouden nemen bij de vorderingen. Bijvoorbeeld door er in busjes naar toe te gaan. Door de coronamaatregelen was dit niet mogelijk. De foto’s van Aloys zorgden ervoor dat ze toch mooi de hele ontwikkeling konden volgen.” Marian vult aan: ”Het boek samenstellen was een hele klus. Ik had een heel stappenplan gemaakt van de ontwikkeling van het bouwproces en uit alle foto’s er ongeveer 200 uitgezocht die ik passend vond. Eind november ben ik begonnen met de vormgeving. Begin februari was het af.” Dieuwke Pillen, clustermanager facilitair heeft het boek bekeken en is onder de indruk: ”De foto’s zijn heel herkenbaar en laten de processtappen goed zien. Het is leuk om herinneringen op te halen en het is mooi dat het vastgelegd is en dat de bewoners gedurende de twee jaar de voortgang konden volgen. Je krijgt door de foto’s ook bijzondere beelden te zien. Bijvoorbeeld de kerk die helemaal vrij kwam te staan. Dat was een heel ander aangezicht.”

Ter inzage
Het boek wordt straks door de medewerkers van Careaz bekeken en later in het Grand Café ter inzage neergelegd. Dan kan iedereen die er komt het bekijken. Mireille: ”Het boek is leuk voor alle mensen die bij het project waren betrokken. Zo kunnen ze zien wat er allemaal gebeurd is. Het is ook interessant voor de bewoners, mantelzorgers en bouwers. Het is een mooi naslagwerk van een intensieve periode. De eerste keer dat de bewoners naar hun nieuwe appartementen kwamen kijken waren ze erg ontroerd ondanks het feit dat ze wel de foto’s hadden gezien ‘Het is allemaal zo nieuw’ en ‘We hebben nog nooit zo mooi gewoond’, hoorden we.”

Wisselende expositie
De samenwerking tussen Foto Collectief Lichtenvoorde en Careaz is begonnen naar aanleiding van de tentoonstelling in februari 2021 ‘Typisch bijzonder Lichtenvoorde’. Toen waren er in de etalages van winkels in het centrum een dertigtal foto’s te bewonderen. Dit was gesubsidieerd door Geef Lichtenvoorde Kleur. De fotoclub vond het een goed idee om nog iets met de foto’s te gaan doen, zodat er nog meer mensen van konden genieten. Er werd contact gezocht met Mireille. Zij wist dat Careaz in hun gebouw in de Kievitstraat nog een paar witte muren had en dat daar best wat fraais mocht hangen. Na dit contact ontstond het idee van het fotoproject van de bouw.

In de nieuwe Antoniushove is er doorlopend een expositie van het Foto Collectief. Er is een speciale wand op de eerste verdieping waar twee à drie keer per jaar nieuwe foto’s op komen te hangen. Het thema van de foto’s wordt door de bewoners bepaald. Aan de hand van dat thema gaan de fotografen op pad. Nu hangen er foto’s van het corso. Het volgende thema is oud-Lichtenvoorde. De foto’s hangen in grote en kleine lijsten.

Het Foto Collectief is dé Lichtenvoordse fotobclub die elke twee weken een clubavond in Den Diek houdt. Ze hebben 25 leden met een passie voor fotografie.


www.fclichtenvoorde.nl

Metselwerk
Binnenmuren
Het hoogste punt
De fundering
Verdiepingsvloer
In de stijgers
Deel van het gebouw
Afwerking dakrand
Terug verhuizing
Gereed gebouw

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant