Afbeelding

Meer mogelijkheden voor subsidie isolatiemaatregelen

Wonen

Maximaal 7500 euro per woning

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Woningeigenaren met minimale of geen eigen financiële middelen kunnen al sinds januari subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun woning. Deze regeling zou in eerste instantie lopen tot 31 december van dit jaar maar is met één jaar verlengd, tot 31 december 2024. Dit om te voorkomen dat de subsidie (deels) teruggevorderd moet worden omdat de bestedings- of uitvoeringstermijn te kort is om (grotere) isolatiemaatregelen te treffen.

Er is een totaalbedrag van 200.000 euro beschikbaar. “Als dat niet wordt opgemaakt, stroomt het terug naar het Rijk”, zo licht wethouder Bart Porskamp toe. “We willen de energiearmoede bij onze inwoners graag tegengaan en dit is een mooie manier. Door het verduurzamen van slecht geïsoleerde woningen worden de energiekosten structureel lager.” Bij het isoleren gaat het om spouwmuurisolatie, vloer- en bodemisolatie, isolerend glas en dakisolatie. “Het aanbrengen van spouwmuurisolatie en isolerend glas moet gedaan worden door een erkend isolatiebedrijf”, legt Porskamp uit. “Voor wat betreft bodem- ,vloer- of dakisolatie is het zo dat je ook zelf mag doen.” In Nederland komt energiearmoede vooral voor buiten de Randstad. Huishoudens met een laag inkomen die wonen in een huis van minder energetische kwaliteit, wonen overwegend in niet-stedelijke gebieden. In het noorden en (zuid-)oosten van Nederland en voor een deel in Zeeland komt energiearmoede veel meer voor dan in de rest van Nederland.

Voorwaarden
Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moet de woningeigenaar voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet er in 2022 via Fijnder energietoeslag zijn ontvangen; de woning heeft een energielabel C tot en met G; het bouwjaar van het huis ligt vóór 1992 en de aanvragen moet zowel eigenaar als bewoner van de woning zijn. De subsidieaanvraag kan ingediend worden tot 30 november van dit jaar en de uitvoering van de werkzaamheden moet voor 30 november afgerond zijn. Per adres kan één keer maximaal 5000 euro aangevraagd worden voor dakisolatie en maximaal 2500 euro voor spouwmuur- en vloer- en bodemisolatie en isolerend glas. 

Meer informatie én het aanvraagformulier staat op www.oostgelre.nl/energiehulp.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna