Het beeldbepalende pand aan de Dijkstraat waarin voorheen restaurant Beef 'n Bones gevestigd was. Foto: Annekée Cuppers

Het beeldbepalende pand aan de Dijkstraat waarin voorheen restaurant Beef 'n Bones gevestigd was. Foto: Annekée Cuppers

Beef n Bone maakt plaats voor drie woningen

Wonen

LICHTENVOORDE - De fans van Achterhoek Steakhouse Beef ‘n Bone aan de Dijkstraat 8 in Lichtenvoorde moeten het al een tijdje zonder hun favoriete restaurant doen. De horecagelegenheid sloot op 29 januari van dit jaar de deuren en om leegstand te voorkomen wil de pandeigenaar de begane grond nu omturnen tot drie appartementen. 

Door Kyra Broshuis

De gemeente Oost Gelre wil meewerken aan het plan dat in combinatie met gevelverbetering en vergroening uitgevoerd zal worden. De achterzijde aan de Grote Maat past volgens de gemeente ook niet in het huidige straatbeeld. Daar is modernisering en vergroening gewenst, zo laat de gemeente weten. 

In de dorpskern
De eigenaar van het pand, tevens de initiatiefnemer, woont zelf op de eerste verdieping en heeft het verzoek ingediend. Het plan scoort een voldoende op de bekende Menukaart Wonen. “Het gaat om een pand dat in de dorpskern van Lichtenvoorde ligt en één van de oudste panden aan de Dijkstraat is. De verschijningsvorm van het pand is opvallend en beeldbepalend voor de Dijkstraat. In het kader van het programma ‘Geef Lichtenvoorde Kleur’ ligt de Dijkstraat 8 binnen de locatiestudie Dijkstraat – Koemstraat”, vertelt wethouder Jos Hoenderboom. Voor deze locatiestudie is in 2017 al de ‘Visie Hof aan de Dijkstraat, Kleurrijk Wonen voor Jong en Oud’ opgesteld waarmee winkelpanden zijn getransformeerd naar woningen. “De Dijkstraat 8 valt net buiten deze ontwikkeling, maar sluit daar in principe goed op aan.”  

Gevel
Er is een plan ingediend voor 3 wooneenheden met een oppervlakte tussen de 105 en 120 m2. Voor extra daglichttoetreding worden lichtkoepels geplaatst waar nodig. De verdieping is momenteel al in gebruik als appartement. Het voorstel is om de voorgevel te ontdoen van alle toevoegingen. Daarnaast zal de kroonlijst worden hersteld en de gehele gevel zal opnieuw worden geschilderd. Ook wordt het straatbeeld vergroend door middel van een geveltuintje. Het oorspronkelijke pand aan de Dijkstraat is naar achteren en richting de Nieuwe Maat uitgebreid met twee aanbouwen en een verhard terras met stenen omheining. De vormgeving en materialisatie van de bebouwing aan de Nieuwe Maat past niet in het straatbeeld. Het voorstel is om het terras te benutten als tuin, zodat het straatbeeld wordt vergroend. De gevel van de bestaande bebouwing wordt voorzien van een houten gevelbekleding.

Midden en hoog segment
De appartementen zijn geschikt voor 1 of 2-persoonshuishoudens. Naast de doelgroep ‘senioren’ zijn de appartementen ook geschikt voor de doelgroep ‘starters’. De ligging, in het centrum, sluit aan bij deze doelgroep. De appartementen beschikken over een eigen berging en een buitenruimte. De verwachting is dat de woningen in het midden- of hoge segment zullen vallen. Ook zal de woning moeten voldoen aan het bouwbesluit. Uit een vergelijking tussen de huidige (horeca) en nieuwe situatie blijkt echter een afname van de parkeerbehoefte. Daarmee wordt voldaan aan het parkeerbeleid. Dit plan past in de vastgestelde Regionale Woondeal en Woonvisie volgens het model van minister van Volkshuisvesting en ruimtelijke ordening, Hugo de Jonge. Het gaat in dit geval om drie woningen in het midden en hoog segment. De doelgroep voor deze wooneenheden is een brede groep mensen, waaronder ook alleenstaanden, starters of senioren.

Er moeten nog diverse onderzoeken worden uitgevoerd zoals bodem- en akoestisch onderzoek. De initiatiefnemer heeft een toelichting gegeven op participatie in het voortraject. ‘’Ondanks dat er maar een enkele mensen weten van dit initiatief hebben al meerdere mensen interesse getoond in de appartementen. Daarnaast hebben wij reeds contact gehad met de eigenaren van Hof aan de Dijkstraat. Ook zij zijn positief over de plannen. In een volgende fase zullen ook de andere omwonenden worden geïnformeerd.’’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant