Steentjes Makelaars Zelfstandig Adviseur RegioBank Doe mee aan de Actie Buurtwensen!

XInterviews & Achtergrond

Nederlander heeft behoefte aan meer gezelligheid in de buurt

Nederlanders (van 18 jaar en ouder) zijn tevreden over hun buurt, maar hebben behoefte aan meer sociale interactie. De meerderheid vindt bovendien dat corona de omgeving niet gezelliger heeft gemaakt. Dat is de uitkomst van een landelijk buurtonderzoek van RegioBank. Nederlanders blijken vooral te spreken over de voorzieningen, de veiligheid en de hoeveelheid groen in de buurt, al zijn er regionale verschillen.

Corona heeft het buurtleven niet fijner gemaakt. En dat terwijl mensen baat hebben bij een prettige buurt. Bijna 60% van de Nederlanders vindt hun buurt niet leuker dan voor de pandemie, en een net zo grote groep vindt het er niet gezelliger op geworden. En dat terwijl er wel degelijk ideeën zijn om de buurt gezelliger te maken. Zo kwamen de in het onderzoek ondervraagde personen zelf met ideeën om de sociale samenhang in hun buurt te versterken, bijvoorbeeld een Whatsapp-groep voor de buurt, een buurtregisseur en zelfs een jeu-des-boulesbaan.

Nederlanders zijn sociaal

Aan de intentie ligt het dus gelukkig niet. De meeste Nederlanders lijken dan ook doordrongen van het belang van een sociale buurt. Zo zegt maar liefst 99% van de meer dan 1.000 deelnemers dat zij hun buren groeten en heeft ruim de helft in het afgelopen jaar een kopje koffie gedronken met de buurtgenoten. Ook klussen (37%) en wandelen (24%) met buurtgenoten zijn populaire activiteiten.

Nieuwjaarswens: de buurt fijner maken

Hoewel er dus zeker verbeteringen mogelijk zijn, geven Nederlanders hun buurt over het algemeen gelukkig een voldoende: een 7,4. Met een score van 6,5 blijft er echter werk aan de winkel voor de gezelligheid, waaronder contact met buren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Nederlanders hun buurt voor het nieuwe jaar meer feestelijke activiteiten toewensen (21%), al zijn betere voorzieningen voor ouderen (22%) en meer groen (24%) ook populair.

Om mensen een handje te helpen hun buurt fijner te maken, is RegioBank
een actie gestart

iedereen mag z’n idee voor een fijnere buurt op een wenskaart in één van de kantoren van de Zelfstandig Adviseurs schrijven of geef uw wens online door op regiobank.nl/buurtwens. Komend jaar laat de RegioBank een aantal buurtwensen in vervulling gaan.

Heeft u vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem dan contact op met Mirjam van Steentjes Lichtenvoorde mirjam@steentjes.nl / tel. 0544-372220, 

Dave van ons kantoor in Groenlo dave@steentjes.nl / tel. 0544-463863 en Dinie van Steentjes Ruurlo. ruurlo@steentjes.nl / tel. 0573-451485 of loop eens binnen bij één van onze kantoren (nu tijdelijk i.v.m. de corona maatregelen op afspraak).

Dit artikel wordt u aangeboden door Steentjes Makelaars. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna