Vlnr: Theo Winters (De Timp), Maurits Krabben (Krabbenborg Electrotechniek), Luuk Domhof (De Timp), Casper Scheltinga (Time Shift), Dave Holkenborg (De Timp).

Vlnr: Theo Winters (De Timp), Maurits Krabben (Krabbenborg Electrotechniek), Luuk Domhof (De Timp), Casper Scheltinga (Time Shift), Dave Holkenborg (De Timp).

De Timp grotendeels off-grid door Powertainer

Zakelijk

ZIEUWENT - De Achterhoekse cateraar De Timp koos de afgelopen jaren voor een duurzame route. Het innovatieve bedrijf is al enige tijd energieneutraal, maar heeft nu een volgende stap gezet. Onlangs werd de Powertainer in gebruik genomen. Het gaat om een zeecontainer vol met hergebruikte accu’s om stroom mee op te slaan. De capaciteit bedraagt 123 kWh. “We slaan onze zonne-energie overdag op, zodat deze terug geleverd kan worden zodra de zon ondergaat. Daarmee zijn we acht tot negen maanden per jaar off-grid”, vertelt één van de eigenaren Luuk Domhof. De Powertainer heeft ook de mogelijkheid te handelen met dynamische energieprijzen. 

Onafhankelijk
Met 260 zonnepanelen op het bedrijfsdak van De Timp in Zieuwent was het zaak om de stroom te kunnen vasthouden voor de momenten dat er verbruik is. Met de Powertainer in combinatie met energiemanagement lukt dat. De onderneming is grotendeels zelfvoorzienend. “Het maakt ons onafhankelijk, dat geeft een gevoel van vrijheid. Verder wordt het stroomnet minimaal belast en we verwachten dat het een nuttige investering is die op termijn ook financieel loont.” De komst van de Powertainer kwam in een stroomversnelling door de huidige omstandigheden. “We wilden een zwaardere aansluiting en hadden een jaar na ons verzoek nog niet eens een reactie van de netbeheerder. Vandaar de keuze voor een energieopslagsysteem. We kunnen daardoor nu zelfs af met een lichtere aansluiting, dat scheelt aanzienlijk in de kosten.” Het is de bedoeling om op termijn volledig off-grid te gaan. Aggregaten op waterstof zouden dat wellicht mogelijk kunnen maken.

De Powertainer heeft mede vorm gekregen door medewerking van Time Shift, Krabbenborg Elektrotechniek en Elektro Techniek Fukkink. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant